Baanbrekend onderzoek Amerikaanse overheid bevestigt kankerrisico door gsm

Baanbrekend onderzoek Amerikaanse overheid bevestigt kankerrisico door gsm

donderdag 2 juni 2016 15:20
Spread the love
Persbericht Beperk de Straling (PDF):

Een nieuwe studie van de Amerikaanse overheid zal een grote impact hebben op het reeds lang bestaande debat over de link tussen gsm-straling en kanker. De internationale pers berichtte hier reeds uitgebreid over (overzicht als PDF).

Op 26 mei 2016 werden de resultaten vrijgegeven van een grootschalige studie uitgevoerd binnen het ‘National Toxicology Program’ (NTP), een gerenommeerd onderzoeksinstituut verbonden aan het Amerikaanse ministerie van gezondheid. De studie is één van meest diepgaande die tot op heden plaatsvond.

2.500 ratten werden over een periode van 2 jaar al dan niet gedurende bepaalde periodes aan gsm-straling blootgesteld.

De ratten blootgesteld aan straling, bleken hogere ratio’s te hebben van twee specifieke types zeldzame kankers: glioma’s (tumoren van de gliacellen in de hersenen) en maligne schwannoma van het hart  (tumoren van de Schwanncellen, die ook kunnen voorkomen op de gehoorszenuw).

Bij de niet-blootgestelde ratten kwamen deze tumoren geheel niet voor.

De onderzoekers zien hierin een grote reden tot bezorgdheid, omdat ze de resultaten bevestigen van eerdere studies (op cellen, proefdieren en epidemiologische onderzoeken bij mensen) die erop wijzen dat gsm-straling inderdaad deze specifieke types van tumoren lijkt te bevorderen*.

Dat dit door toeval verklaard kan worden is zeer onwaarschijnlijk volgens Robert Melnick, één van de verantwoordelijken van de studie.

De studie vond ook dat hoe intensiever de straling was waaraan de ratten werden blootgesteld, hoe hoger de kans op tumoren.

De Amerikaanse overheidsagentschappen voor gezondheid (FDA) en telecommunicatie (FCC) bekijken momenteel hoe de bevolking zal worden ingelicht over de mogelijke risico’s door gsm-straling.

Enkele citaten

In het rapport over de studie stellen de onderzoekers:

“Given the widespread global usage of mobile communications among users of all ages, even a very small increase in the incidence of disease resulting from exposure to [radio-frequency radiation] could have broad implications for public health.” 

Citaat van Robert Melnick, die het team leidde die de studie heeft opgesteld:

“The NTP tested the hypothesis that cell phone radiation could not cause health effects and that hypothesis has now been disproved (…). The experiment has been done and, after extensive reviews, the consensus is that there was a carcinogenic effect. (…) These data redefine the cell phone radiation controversy.”

“This is a major public health concern because the cells which became cancerous in the rats were the same types of cells as those that have been reported to develop into tumors in cell phone epidemiological studies. For this to be a chance coincidence would be truly amazing.”

Citaat van David Carpenter, directeur van het Institute for Health and the Environment aan de University of Albany:

This is a game changer, there is no question. It confirms what we have been seeing for many years – though now we have evidence in animals as well as in humans. The NTP has the credibility of the federal government. It will be very difficult for the naysayers to deny the association any longer.”

——————————–

Officiële communicatie vanuit de Amerikaanse overheid:

Report of Partial findings from the National Toxicology Program Carcinogenesis Studies of Cell Phone Radiofrequency Radiation
http://biorxiv.org/content/early/2016/05/26/055699

Media Telebriefing: NTP Cell Phone Radiofrequency Radiation Study: Partial Release of Findings
http://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/releases/2016/may27/index.cfm

—————————–

Goed om weten

  • In 2011 classificeerde het International Agency for Research on Cancer (IARC), een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, gsm-straling reeds officieel als ‘potentieel kankerverwekkend’ (categorie 2B). Deze nieuwe studie vormt nu echter een extra argument voor de wetenschappers, waaronder de Devra Davis en Annie Sasco, die al enige tijd pleiten voor een classificatie in categorie 2A, ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.
  • Smartphones zorgen in tegenstelling tot de vroegere modellen gsm’s voor een quasi continue blootstelling aan straling, met name door de mobiele internetverbindingen (mobiele data/internet en wifi) die bij veel mensen continu ingeschakeld staan en hebben dus een nog grotere potentiële impact op de volksgezondheid.
  • Ook tablets zijn een bron van bezorgdheid, daar zij een stralingsblootstelling genereren die gelijkaardig is of zelfs hoger dan bij een gsm-gesprek en eveneens zeer dicht bij het lichaam worden gehouden, zie onder meer deze metingen: http://www.beperkdestraling.org/stralingsmeting-ipad.


Referenties

Download ons persbericht als PDF.

Een overzicht van de artikels verschenen in de Amerikaanse en internationale pers.

Lees ook de duiding op microwavenews.com: Cell Phone Radiation Boosts Cancer Rates in Animals; $25 Million NTP Study Finds Brain Tumors.

* Glioma: zie onder meer de Interphone-studie. Ook een studie uit 2011 van Australisch neurochirurg Vini Khurana vond een jaarlijkse stijging van 2,5% in het voorkomen van glioma’s in de periode 2000-2006 en een nog hogere stijging in de periode 2006-2008. Een studie van Zada et al. uit 2012 vond eveneens een duidelijk stijging in glioma’s. Ook het California Cancer Registry rapporteert toegenomen glioma’s in de drie meest stralingsgevoelige delen van de hersenen.

Schwannoma kunnen zich ook ontwikkelen op de gehoorszenuw en worden dan ‘akoestische neuroma’ genoemd. Ten minste vier verschillende epidemiologische studies vonden reeds een associatie tussen gsm-straling en akoestische neuroma.

take down
the paywall
steun ons nu!