Vragen bij mediaberichtgeving over de  gokpraktijken bij OHL

Vragen bij mediaberichtgeving over de gokpraktijken bij OHL

zondag 28 februari 2016 16:55
Spread the love

De berichtgeving over de gokpraktijken bij Oud-Heverlee-Leuven is er wat mij betreft ver over. Het begon vrijdagavond toen de VRT er om 19h 6’ lang het nieuws mee opende en radioverslaggever Peter Vandenbrempt meldde dat OHL-verdediger Romain Reynaud enkele maanden terug al aan de vroegere trainer Jacky Matthijsen had toegegeven ‘dat hij gokte op matchen van de eigen club’. Op dat ogenblik prijkte onderaan het scherm als banner de vraag ‘Gokten OHL-spelers op eigen matchen’ en kreeg de tv-kijker het bevestigend antwoord hierop van Vandenbrempt. Enkel wie al wat van het dossier kende wist dat Vandenbrempt het had over het gokken op een beloftematch waarin Reynaud niet zelf meespeelde. Alhoewel OHL-woordvoerder Chris Vandenbroeck  bij het begin van de uitzending duidelijk aangaf dat er van deze geruchten die de club ter ore kwamen niets bewezen is, ademde de rest van de uitzending het tegendeel uit, zeker toen ‘de zwaar ontgoochelde supporter’ Sven Massart van de supportersclub OHL2020, die de club helemaal wil gaan transformeren, mocht aangeven ‘dat dit het zoveelste bewijs is van hoe ziek de club wel niet is’.

Het meest stoor ik mij aan het feit dat zowat elk kranten- en tv-bericht gewag maakt van het feit dat Reynaud en Riou ‘verdacht’ worden van het wedden op eigen matchen.  Wanneer mag je wereldkundig maken dat iemand ‘verdacht’ wordt van iets. Is het voldoende dat iemand die zwaar ontgoocheld is omdat OHL in zijn laatste uitwedstrijd tegen Moeskroen in de laatste tien minuten drie doelpunten slikte aan de club meldt dat hij beiden in deze match van gokpraktijken verdenkt. OHL meldde zoals het reglementair moet dergelijke geruchten over gokpraktijken aan de Belgische Voetbalbond en speelde hierbij de rol van brievenbus zonder zelf een standpunt in te nemen. Omdat nergens aangegeven wordt wie beide spelers verdenkt kan de lezer en tv-kijker niet anders dan besluiten dat het de club is die beide spelers van gokpraktijken verdenkt terwijl hier niets van aan is. De Standaard doet er nog een schep bovenop en meldt dat de Leuvense politie de zaak onderzoekt. ‘Speurders, zegt iemand dichtbij het onderzoek, hebben aanwijzingen dat de twee gegokt hebben op eigen wedstrijden’. Dat er sprake is van een onderzoek wordt echter zowel ontkend bij Leuvense politie, het gerecht als de nationale magistraat die zich met corruptie bezighoudt.  

Nog straffer wordt het als zowat elke krant de link legt met recente wedstrijden waarin OHL op het laatste moment een voorsprong uit handen gaf. Het enige wat tot nog toe vaststaat is de bewering van Reynaud dat hij inderdaad graag gokt, dat regelmatig doet op wedstrijden in Frankrijk en dat ook al eens gedaan heeft bij de beloften en reserven van OHL. Of dit in overeenstemming is met het contract dat hij heeft met de club is nog de vraag. Feit is dat er nog geen enkel bewijs of aanduiding op tafel ligt dat hij ook gokte op OHL-wedstrijden waarin hij zelf meespeelde. De opsomming van fouten die beiden in recente matchen begingen die Het Laatste Nieuws oplijst onder de hoofding ‘tal van verdachte fouten’ laat de lezer evenwel geen andere conclusie toe.

Luc Vanheerentals  

take down
the paywall
steun ons nu!