Foto: Abdelsalam Abunada terwijl hij jonge journalisten traint (foto door Internews)

Met de dood bedreigde Palestijnse journalist in Belgisch gesloten centrum

De Palestijnse journalist Abdelsalam Abunada heeft de laatste maanden actie gevoerd tegen een nieuwe wet die de Palestijnse autoriteit verregaande macht zou geven om de media te censureren. Hij werd sindsdien met de dood bedreigd en is naar België gevlucht, waar hij nu in een gesloten instelling zit.

woensdag 10 februari 2016 14:19
Spread the love

Vorige maand besloot Abunada om de bezette Westelijke Jordaanoever te ontvluchten nadat hij dreigmails ontvangen had. In een van de berichten werd er gedreigd zijn keel door te snijden.

Na gereisd te hebben door Jordanië en Egypte, kwam Abunada op 8 januari op de internationale luchthaven in Brussel aan, waar hij onmiddellijk asiel aanvroeg. Hij werd ondergebracht in een centrum naast de luchthaven terwijl zijn aanvraag onderzocht wordt door de Belgische autoriteiten.

Abunada werkte sinds 2012 voor Internews, een groep die journalisten traint. Julia Pitner, de Midden-Oost directeur van de groep, zei dat ze bezorgd was dat België Abunada’s aanvraag zou afwijzen. 

“Als hij gedeporteerd wordt, waar kan hij dan naartoe?” vertelde ze aan The Electronic Intifada. “Mensen van de Palestijnse Autoriteit hebben hem duidelijk gemaakt niet terug te komen.”

Volgens de internationale wetgeving is het alleen toegelaten om een asielzoeker op te sluiten wanneer er geen andere mogelijkheden zijn. België is echter al door verschillende mensenrechtengroeperingen, waaronder Amnesty International en de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR), beschuldigd van mensen op te sluiten omwille van “administratieve luiheid”.

In een artikel uit 2011 gaven deze groeperingen aan dat het niet uitzonderlijk was dat vluchtelingen opgesloten werden voor periodes die tot twee maanden konden duren.

Aanval op vrijheid van meningsuiting

Abunada had collega-journalisten gevraagd om mee een petitie te tekenen tegen het wetsvoorstel van de “hogere mediaraad”. Dit voorstel zou de Palestijnse autoriteit de macht geven om mediakanalen af te sluiten zonder een gerechtelijk bevel, wat tot op heden wel nog noodzakelijk was.

Er zou ook een raad opgericht worden om de media te reguleren. Tachtig percent van die raadsleden zou uit de door Palestijnse autoriteit aangeduide mensen bestaan.

Mousa Rimawi, algemeen directeur van het Palestijnse Centrum voor Ontwikkeling en Persvrijheid (MADA), verklaarde via telefoon dat “de supervisie van de overheid [in die raad] de vrijheid van meningsuiting zou beperken.”

Het wetsontwerp werd vorig jaar uitgegeven in het kader van een decreet van Mahmoud Abbas, de Palestijnse president. Omdat het nog niet in een staatsblad gepubliceerd werd, is het echter nog niet van kracht.

Abunada, 57 jaar en vader van vijf kinderen. Hij groeide op in Gaza, waar hij chef programmatie bij de Palestijnse omroep was.

In 2007 haalde hij zich de woede van Hamas, die de controle over de intern bestuur van Gaza naar zich toe getrokken had, op de hals door een rapport te publiceren over de manier waarop diens bewapende vleugel Samih al-Madhoun vermoord had, een strijder die gelinkt was aan rivaal Fatah.

Omwille van de bedreigingen die hij toen kreeg ontvluchtte Abunada Gaza en ging naar Ramallah in de Westelijke Jordaanoever. Hij werd beschoten door Israëlische troepen toen hij de controlepost bij Erez naderde. Een conrolepost die Gaza en het hedendaagse Israël van elkaar scheidt. De Israëlische troepen lieten hem echter Gaza verlaten. 

Sinds hij naar de Westelijke Jordaanoever is verhuisd, heeft hij artikels over corruptie door enkele hooggeplaatste Palestijnse figuren gepubliceerd. Ondanks zijn jarenlange trouwe lidmaatschap van Fatah, werd hij door de leiders uit de partij gezet.

 

Overgenomen uit Electronic Intifada

Vertaald door Linde Braeckman

take down
the paywall
steun ons nu!