Samen voor sterke openbare omroepen (Lode Vanoost)

VRT en andere openbare zenders EU solidair met Poolse collega’s

De Poolse president heeft de wet ondertekend die de volledige raad van bestuur van de openbare zender Telewizja Polska ontslaat en door vertegenwoordigers van de meerderheid vervangt. Om hier tegen te protesteren kwamen VRT-personeelsleden en buitenlandse collega's samen voor de ambassade van Polen in Brussel voor een eerste symbolische actie.

woensdag 13 januari 2016 15:36
Spread the love

Luc Vandenhoeck (ABVV-VRT): “Het concept van een democratisch Europa takelt af. In Polen wordt de pluraliteit van de openbare informatieverstrekking op het spel gezet. De partijen van de meerderheid nemen de openbare omroep volledig over. Dit is alsof de Vlaamse regering Siegfried Bracke benoemt tot nieuwe CEO van de VRT.”

“Wat in Polen gebeurt is een brug te ver. Hier worden nieuwe grenzen overschreden. De Poolse regering doet alsof dit gewoon zoals de vorige regering is. Het stond zelfs in hun verkiezingsprogramma dat ze dit gingen doen als ze zouden winnen. Nu gaan ze apparatchiks aan het hoofd van de Poolse openbare zender zetten. De politieke oppositie wordt daarmee monddood gemaakt in de media.”

“Wij zijn hier om onze morele steun te betuigen aan onze collega’s in Polen. Met zijn allen moeten we strijden tegen de verrechtsing van de maatschappij. We hebben eerder al onze solidariteit betoond met onze Griekse collega’s, toen de openbare omroep daar gewoon werd afgeschaft. Zo weten ze dat ze niet alleen staan in hun eigen strijd.”

Anthony Bellanger is Frans journalist en secretaris-generaal van de International Federation of Journalists (IFJ): “Wij vertegenwoordiging met onze organisatie meer dan 600.000 journalisten in meer dan 140 landen ter wereld. Dit is een zoveelste aanval op de openbare diensten, een achteruitgang voor de democratie, niet alleen voor de vrijheid van meningsuiting.”

“In Frankrijk werd de noodtoestand opnieuw verlengd. De onafhankelijkheid van de openbare omroep komt ook daar in gevaar. De noodtoestand wordt een permanente situatie van algemene controle. Wat in Polen gebeurt is flagrant, openlijk, maar dit gebeurt ook in andere landen in Europa.”

“Wat bijvoorbeeld in Afrika gebeurt, daar horen we hier in de media nauwelijks iets over. In Oeganda werd recent de openbare omroep aan banden gelegd. In Burundi is dat een tijd geleden al gebeurd. Journalisten vrezen daar voor hun leven. Zo wordt gaandeweg de vrijheid van informatievergaring en -verspreiding vernietigd. Journalisten moeten kunnen werken in alle onafhankelijkheid om kwalitatieve informatie te leveren.”Ook José Ramón Patterson van openbare zender TVE is ongerust over deze nefaste evolutie in de EU (Lode Vanoost)

José Ramón Patterson is correspondent voor de Spaanse openbare omroep TVE in Brussel: “Ook wij worden steeds meer afhankelijk van de regering die aan de macht is. De bestaande wet die bepaalt dat het hoofd van de TVE wordt benoemd door 3/5 van het parlement werd gewijzigd in een gewone meerderheid (van de helft plus een). De zetelende regering kan de oppositie dan volledig buiten spel zetten.”

“Dit (in Polen) is een aanval op de vrijheid van meningsuiting. Openbare media moeten vrij, pluralistisch en zonder politieke of andere inmenging kunnen werken. Dit gebeurt ook in Hongarije, in Roemenië, allemaal landen van de EU. Ik ben hier namens mijn TVE-collega’s ook om mijn solidariteit te tonen.”

Ook vertegenwoordigers van de Slovaakse openbare zender RTVS in Brussel waren aanwezig om hun solidariteit te tonen met hun Poolse collega’s.

Vandenhoeck en Bellanger verwachten niet zoveel van de Europese Commissie, die op dezelfde dag in het Berlaymontgebouw (vlak achter de Poolse ambassade) over deze zaak vergadert: “De Griekse ERT werd afgeschaft door de trojka, dus door de Europese Commissie. Die liet dat toen gebeuren. We betwijfelen dus sterk of ze nu wel kordaat gaan optreden.”Het mag niet van de politie maar toch heel even met een delegatie voor de deur van de Poolse ambassade (Lode Vanoost)

Alle aanwezige journalisten en mediapersoneel benadrukken dat op deze manier overheidsmedia propaganda-apparaten worden van de meerderheid aan de macht. Ze zien een wereldwijde evolutie in de richting van meer mediarepressie, ook binnen de EU.

take down
the paywall
steun ons nu!