Wat we tot nu toe weten over oudejaarsavond in Keulen

Op basis van artikels uit Duitse kranten stelden wij de feiten samen. Dit artikel bevat enkel gegevens die nu al bekend zijn over wat er op oudejaarsavond in Keulen gebeurde.

woensdag 6 januari 2016 11:51
Spread the love
 • Tientallen vrouwen hebben klacht ingediend wegens diefstal en aanranding. Maandag waren er in totaal 60 meldingen, een kwart daarvan ging over aanranding. Er is ook één melding van een verkrachting. Dinsdag kwamen er nog eens 30 meldingen bij. De feiten speelden zich af op oudejaarsavond in Keulen.
 • De meeste feiten speelden zich af op en rond het plein voor het station. Daar hadden zich een duizendtal feestvierders verzameld. Daar ging het er nogal hevig aan toe. Er werd illegaal vuurwerk afgeschoten in de menigte.
 • De politiechef van Keulen, Wolfgang Albers, benadrukt dat er geen duizend daders zijn. “Er zijn geen duizend daders. Er is een groep van duizend mensen en van daaruit werden misdaden gepleegd.” Hij voegt er aan toe: “Dat er 90 klachten binnenkwamen, betekent niet automatisch dat er 90 daders zijn.”
 • Getuigen beschrijven de werkwijze van de daders. Ze werden omsingeld door – vaak opdringerige – dansers waarna ze plots bestolen werden. In Duitsland staat die diefstal bekend als de ‘Antanz-Trick’.
 • Keulen wordt al enkele maanden geteisterd door een georganiseerde bende die deze truuk uithaalt om mensen te beroven.
 • De daders zijn volgens verschillende getuigen tussen 15 en 35. Volgens de politie zijn ze “overwegend van Noord-Afrikaanse en Arabische origine”. Over de identiteit van de daders is niets bekend, zo benadrukt de politie officieel. Burgemeester Henriëtte Reker zei dinsdag op een persconferentie: “Er is geen enkele aanwijzing dat het om mensen gaat die hier in Keulen een onderdak als vluchteling hebben gekregen.”
 • Zondag werden vijf jonge mannen gearresteerd. Over hun identiteit is voorlopig niets bekend. De politiechef van Keulen zegt daarover: “Er is nog geen link met de voorvallen op oudejaarsavond, voor zover ik weet.”
 • Op nieuwjaarsdag liet de politie nog weten dat alles vreedzaam verlopen was. Pas diezelfde dag kwamen bij lokale media de eerste berichten over de aanrandingen binnen. Zaterdag zei de politie in een mededeling dat er 30 klachten waren en een groep daders van 20 personen. Op zondag publiceerde de krant Kölner Express een anonieme getuigenis van een agent die een dramatisch beeld schetst van de gebeurtenissen.
 • Pas dinsdag kwamen er politieke reacties van het allerhoogste niveau op de aanrandingen en de diefstallen. Minister van Justitie Maas had het over “laffe en gruwelijke aanvallen”. Bondskanselier Merkel eiste een “hard antwoord van de rechtstaat”.
 • In Hamburg waren er 27 gelijkaardige aanklachten. In Stuttgart werden twee jonge vrouwen aangerand en beroofd. De politie van Berlin, München, Hannover en Frankfurt am Main liet weten dat er geen gelijkaardige gevallen bekend zijn.
 • Op de avond waren er in totaal 210 agenten in de buurt.

Update:
Woensdag maakte de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) bekend dat er drie verdachten werden opgepakt. Over hun identiteit is voorlopig niets bekend.

De Evangelischen Pressedienst meldt dat het aantal slachtoffers is opgelopen tot 106. Drie kwart daarvan zou aangerand zijn. Geen enkel ander medium heeft dit bericht bevestigd.

 

Bronnen:
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/koeln-was-wir-bislang-ueber-die-uebergriffe-an-silvester-wissen-a-1070561.html
http://www.welt.de/politik/deutschland/article150663360/Tag-6-nach-dem-Exzess-Was-wir-wissen-was-nicht.html
http://www.express.de/koeln/sexuelle-uebergriffe-weiter-unklar–welche-rolle-spielten-die-fuenf-festgenommenen–23255166

take down
the paywall
steun ons nu!