“Klimaattop verliest legitimiteit zonder protestmars”

De internationale klimaatbeweging blijft zich verzetten tegen het verbod op alle protesten in het kader van de klimaattop in Parijs. “Het is niet mogelijk voor politici om de nodige veranderingen door te voeren zonder grootschalige bewegingen en mobilisaties die daarvoor de politieke ruimte en wil creëren”, schrijven Naomi Klein en een hele reeks klimaatbewegingen uit onder meer Brazilië en de Filipijnen in een oproep aan de Franse president Hollande om de protesten alsnog toe te laten.

donderdag 26 november 2015 13:28
Spread the love

De grote betogingen en het alternatieve randgebeuren maken al lang integraal deel uit van de VN-klimaattoppen. Na de aanslagen in Parijs besliste de Franse regering om dat democratische proces te aborteren. De grote betoging waar al maanden voor gemobiliseerd wordt in de hele wereld werd verboden.

Enkele belangrijke klimaatbewegingen proberen druk uit te oefenen op Hollande om op die beslissing terug te keren. “Wij maken ons ernstige zorgen over de beslissing van uw regering om de mobilisaties in Parijs te verbieden. Dat maakt het voor gewone burgers heel moeilijk om hun stem te laten horen en om de politieke ruimte te creëren die nodig is om aan een mooiere toekomst te bouwen. Wij geloven dat de COP21 daardoor haar legitimiteit verliest”, schrijven zij in een open brief waaraan ook een petitie is verbonden.

Zij wijzen er op dat er dagelijks grote publieke evenementen doorgaan in Parijs en eisen dat de Franse regering hun democratische vrijheden respecteert.

De 10.000 Belgische klimaatactivisten die hun ticket naar Parijs al geboekt hadden, hadden aanvankelijk een uitweg gevonden in Oostende. Maar ook die piste werd woensdag gesloten doordat de Oostendse politie opgevorderd wordt in Brussel voor de bescherming van de Europese top.

Climate Express is nog altijd op zoek naar een alternatief.

take down
the paywall
steun ons nu!