300 personen houden in Leuven een wake tegen terreur en oorlog

300 personen houden in Leuven een wake tegen terreur en oorlog

maandag 23 november 2015 19:58
Spread the love

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs hebben zondagnamiddag een 300-tal personen op het Martelarenplein in Leuven een wake gehouden ‘uit solidariteit met alle slachtoffers van terrorisme en oorlog’. Ook het nagenoeg volledige Leuvense schepencollege tekende present. Het initiatief voor de manifestatie ging uit van de beweging ‘Hart boven Hard’.

Met deze actie wou ‘Hart boven Hard’ een ‘veelkleurig gebaar maken tegen geweld, polarisering en terrorisme binnen en buiten Europa’. In een gezamenlijke toespraak wezen Philippe Moureau en Magda Peeters er namens de initiatiefnemers op dat op terroristen als voornaamste doel hebben om mensen tegen mekaar op te zetten. ‘Samen, ongeacht afkomst, religie of huidskleur staan we op tegen haat en agressie. De terroristen en geweldenaars zullen de polarisering die ze beogen niet bereiken’, aldus beiden.

Beiden benadrukten tevens dat IS niet gelijkgesteld mag gesteld worden met de islam. ‘Meer nog, het is een belediging voor de moslims, die zelf het slachtoffer zijn van terreur, net als de Yezdi’s, de Christenen of de Koerden. De vluchtelingen zijn op de loop voor hetzelfde geweld dat in landen als Syrië, Irak of Afghanistan al jarenlang en vaak nog extremer heerst. De gebeurtenissen in Parijs maken pijnlijk duidelijk waarvoor ze wegvluchtten uit hun land”, aldus Moureau en Peeters.

Ze vroegen tot slot dat er een einde gemaakt wordt aan de dubbele moraal in de internationale politiek en om het roer om te gooien richting vrede. Ze wezen hierbij op het feit dat Saoedi-Arabië en andere oliestaten het jihad-extremisme blijven financieren en ook de wapenleveringen onverminderd voortgaan. “De financiële stromen van het terrorisme volgen en droogleggen is in de 21e eeuw wellicht efficiënter dan bombardementen. Waarom wordt die wapenhandel niet aangepakt en wie wint erbij”.

take down
the paywall
steun ons nu!