Klimaatactivisten hopen te betogen in Brussel

Zoals gevreesd mag de grote klimaatmars in Parijs niet doorgaan. De Franse organisatoren hopen nu op massale mobilisaties in de rest van de wereld. De Belgische klimaatactivisten van Climate Express nemen de handschoen op en hopen te kunnen betogen in Brussel op 29 november.

donderdag 19 november 2015 10:04
Spread the love

Het was met een droog persbericht dat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken een einde maakte aan de hoop. Alle grote manifestaties op de openbare weg in het kader van de klimaattop zijn verboden. De grote klimaatmars die honderdduizenden mensen op de been moest brengen op 29 november gaat dus niet door.

De organisatoren van de mars, Coalition climat 21, reageren ontgoocheld. “Wij betreuren dat er geen enkel alternatief gevonden werd om onze mobilisaties te laten doorgaan”, klinkt het. Maar er wordt meteen aan toegevoegd: “We zijn meer dan ooit vastberaden om onze stem te laten horen over de kwestie van de klimaatrechtvaardigheid. Er komt geen COP21 zonder mobilisatie van de civiele maatschappij.”

Coalition climat 21 kijkt nu vooral naar de rest van de wereld. “In 150 landen staan 2173 evenementen op de agenda. Er zijn 57 marsen voorzien.”

Brussel zou één van die plaatsen kunnen zijn. “Nu dit niet kan in Parijs, bekijkt de organisatie of een mars in Brussel mogelijk is”, reageert Climate Express. De organisatie wou 10.000 Belgen naar Parijs brengen. En dat leek ook te zullen lukken. Er waren al 9000 inschrijvingen binnen.

“De vraag is niet of we als burgers onze stem kunnen laten horen voor het klimaat, maar hoe”, zegt woordvoerster Sofie Defour. De vrijwilligersorganisatie overlegt met de Belgische overheid of er een mars kan plaatsvinden in Brussel.

“Er is meer dan ooit druk nodig voor een ambitieus en legaal bindend internationaal klimaatakkoord. Wat momenteel op tafel ligt op de klimaattop in Parijs, stuurt de aarde naar een opwarming van 2,7°C. Vanuit de wetenschap is echter duidelijk dat we ten alle koste onder de gevaarlijke grens van 1,5°C moeten blijven”, zegt Bram Sercu, vice-voorzitter van Climate Express.

Climate Express overlegt ondertussen ook met de NMBS, de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en Busfan om een regeling te vinden voor de trein- en bustickets die al betaald zijn.

De fietstocht naar Parijs waar 330 klimaatfietsers aan deelnemen, gaat wel door. Zij zullen de zes eisen van Climate Express afgeven aan de delegatie die België op de klimaattop vertegenwoordigt.

Het verbod om te betogen in Parijs betekent niet dat er geen enkele alternatieve stem te horen zal zijn in de Franse hoofdstad. Zo is er op 5 en 6 december in Montreuil een ‘Village Mondial des Alternatives’. Van 7 tot 11 december is er in de zaal 104 een ‘Zone d’action climat’.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!