Opinie -

Belang van protest tijdens klimaattop in Parijs

De verwoestende aanslagen in Parijs, Beiroet, Bagdad, en zovele andere plaatsen in de wereld doen ons rillen. Oorlog en conflict zijn een dagelijkse realiteit geworden voor teveel mensen overal ter wereld. Gebroken lichamen van mannen, vrouwen en kinderen die aan de kusten aanspoelen zijn slechts één van de vele gevolgen van de wanhoop die mensen momenteel voelen.

woensdag 18 november 2015 16:47
Spread the love

We zijn solidair met alle slachtoffers van geweld op deze wereld.

We houden contact met de Franse organisaties, en in het bijzonder met Amis de la Terre France, om te achterhalen wat de recente ontwikkelingen zijn. We werken alvast, samen andere bewegingen, aan een mogelijk alternatief voor 29 november in Oostende. Als de Climate Express toelating krijgt voor een grote betoging in Brussel, dan roepen we iedereen op om naar de hoofdstad te trekken. 

Het is nu meer dan ooit belangrijk dat we opkomen voor een sociaal rechtvaardige wereld. De huidige klimaatcrisis is in vele landen al sterk voelbaar en ligt vaak ook mee aan de oorsprong van conflicten en geweld. Ook in Syrië droeg een zéér uitzonderlijke droogte tussen 2007 en 2010 bij tot de enorme chaos. Sociale ongelijkheid speelt hier een grote rol. Niet iedereen voelt de klimaatcrisis op dezelfde manier. 

We pleiten voor andere stemmen in het debat die noch het militarisme, noch de xenofobie aanwakkeren. We verzetten ons tegen de gevolgen van de recente aanslagen in Parijs; een politiestaat, “totale oorlog” met hardere interventies in het buitenland, het “uitkammen” van wijken, het criminaliseren van vluchtelingen en het sluiten van grenzen. 
Hoewel we begrijpen dat de veiligheid van ieder van ons voorop moet staan, inzake de mobilisatie rond de klimaattop, is het toch belangrijk om het recht op actie voeren te verdedigen. Er werd reeds besloten dat de klimaattop in Parijs zal doorgaan. Ook de bijeenkomst van de bedrijven tijdens de top, die het “business-as-usual” model bepleiten, kan doorgaan. Burgerprotest blijkt echter niet welkom te zijn. De Franse premier Manuel Valls stelde: “De top wordt beperkt tot de onderhandelingen. Concerten en manifestaties in de rand worden geannuleerd.” 

Protest afdoen als een “randactiviteit” moet ons wakker schudden. Als Parijs ook deels ging over een aanslag op de democratie, zoals we zo vaak horen, dan mogen we de regerende  politieke klasse dit ook niet laten gebruiken om ons het zwijgen op te leggen.

Tienduizenden mensen planden om naar Parijs te trekken op 29 november, of tijdens het laatste weekend van de top. Deze mensen zijn essentieel in de strijd voor een rechtvaardig klimaatbeleid dat verder gaat dan valse of asociale oplossingen. 

Daarom is het nog belangrijker dan voorheen, waar ook ter wereld, onze stemmen te laten horen tijdens de klimaattop.  

Famke Vekeman is stafmedewerker bij Climaxi vzw

take down
the paywall
steun ons nu!