(foto wikipedia)

Schijnwerpersdemocratie

dinsdag 22 september 2015 09:17
Spread the love

Straks komt Bart De Wever een gastcollege geven aan de Universiteit Gent. Opnieuw, want hij passeerde daar al eens. Waarom Carl Devos deze demagoog zo nodig weer een podium moet geven vraagt u zich af? Wel heel simpel, dergelijke gastcolleges zijn een vorm van marketing, voor de prof in kwestie, maar ook voor de universiteit. Met een dikke naam, liefst iemand die garant staat voor spektakel, zelfs als dat voorspelbaar wansmakelijk zal zijn. Een show dus, niet voor de studenten, die zijn maar het decor van deze marktplaats, maar voor de publieke arena.

Universiteiten hebben een verantwoordelijkheid in het maatschappelijk en publieke debat. Met dergelijke gastcolleges wordt het politiek gebeuren verengd tot een spel van de particratie en de persoonsverheerlijking. Waarom koppen brengen die je elke dag op het TV-scherm kan zien? Wat is de academische meerwaarde ervan? Professor Carl Devos zou de schijnwerpers kunnen plaatsen op actuele politieke problemen zoals klimaat of vluchtelingen in plaats van op zichzelf en zijn genodigden. Er zijn tal van interessante mensen die een coherent politiek verhaal kunnen brengen. Waarom eens geen vluchteling uitnodigen en hem/haar zijn wedervaren laten vertellen?

Ik vrees dat Carl Devos dat zo niet begrijpt. Hij is het prototype van de schijnwerpersdemocratie, iemand die politiek in de eerste plaats ziet als het terrein van politieke koppen en hun partijen, iemand die politiek graag mainstreamt. Dat dit maar een miniem klein deeltje is van de democratie, dat democratie zich op de straat afspeelt met gewone mensen die opkomen voor hun belangen of die van hun buurt, dat heeft hij veel minder zo begrepen. Daarom ook dat deze mediagekke prof het wellicht niet makkelijk in zijn hoofd zal halen om een syndicalist of buurtwerker een gastcollege te laten geven, want, geen media, geen show, geen grote kop die spektakel braakt. Ik vind dat zijn collega’s, van wie een aantal (zoals ik heb vernomen) erg ontevreden is over de komst van Bart De Wever, een statement moeten maken en – gezien De Wevers aanvallen – een vluchteling aan het woord moeten laten! Een briefje van zijn ontevreden collega’s aan Devos, kan alvast geen kwaad!

take down
the paywall
steun ons nu!