Gewelddadig optreden politie tegen Syrische vluchtelingen in Calais

In Calais is een kamp van een vierhonderdtal, voornamelijk Syrische, vluchtelingen ontruimd door de Franse politie. Dat gebeurde op hardhandige wijze. De vluchtelingen werden gedwongen zich richting 'the jungle' te begeven.

dinsdag 22 september 2015 15:41
Spread the love

Om acht uur gisterochtend (21/09) begon de Franse oproerpolitie aan de ontruiming van het grootste van drie vluchtelingenkampen nabij Calais. Het geïmproviseerde kamp werd vooral bevolkt door Syrische vluchtelingen. Ook twee andere, kleinere kampen zouden in de loop van de ochtend manu militari ontruimd zijn.

De vluchtelingen werden gedwongen om zich richting ‘the jungle’ te begeven, de plaats waar zo’n 5000 vluchtelingen permanent wonen. Het Syrische vluchtelingenkamp lag op zo’n vier kilometer van ‘the jungle’.

Aanvankelijk weigerden de Syrische vluchtelingen om gehoor te geven aan de oproep van de politie. Ze zijn immers als de dood voor ‘the jungle’ en voelen zich veiliger in een kleiner kamp. Hierop zette de politie pepperspray in en duwde de vluchtelingen richting ‘the jungle’.

Eenmaal daar aangekomen maakte de politie gebruik van de gelegenheid om een deel van het kamp te ontmantelen. Tenten werden afgebroken en vernietigd, telefoons en andere persoonlijke bezittingen in beslag genomen. Achter het politiecordon stonden gemeentewerkers die vernielde tenten en bezittingen van vluchtelingen opruimden.

Dit soort acties vinden regelmatig plaats in de omgeving van Calais. Ze hebben als doel om alle vluchtelingen samen te brengen in ‘the jungle’ en tegelijk de verdere groei van ‘the jungle’ te beperken. Bij deze acties wordt vaak grof geweld gebruikt terwijl de vluchtelingen zelf geen enkel rechtsmiddel hebben om het willekeurige geweld van de politie aan te klagen.

take down
the paywall
steun ons nu!