foto: Lieve Van Dijck

Belgische steden en gemeenten hangen vredesvlag voor kernwapenvrije wereld

138 steden en gemeenten in België gaven gehoor aan de oproep van Vrede vzw om vandaag de vredesvlag uit te hangen voor het stadhuis of andere officiële gebouwen.

maandag 21 september 2015 16:00
Spread the love

138 steden en gemeenten in België gaven gehoor aan de oproep van Vrede vzw om vandaag de vredesvlag uit te hangen voor het stadhuis of andere officiële gebouwen.

De VN riepen 21/9 uit tot Internationale Dag voor de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. De vredesvlag was ook te zien op schoolgebouwen, bij bedrijven en particulieren. In Gent werd deze middag de grootste vredesvlag ter wereld (50m x 30m) ontrold aan de oude Belgacomtoren. De hevige wind deed de vlag scheuren, maar het bleef een uniek zicht.

Kernbommen in Kleine Brogel

Vrede vzw riep alle burgers en Belgische steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk Mayors for Peace op om die dag te benadrukken dat een kernwapenvrije wereld noodzakelijk is. Pieter Teirlinck van Vrede vzw: “Bij de kernbomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki 70 jaar geleden kwamen honderdduizenden mensen om het leven. Vandaag zijn er echter nog steeds rond de 16.000 kernwapens in de wereld, waarvan een twintigtal in België op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel. Vrede vzw vraagt de regering om ons land kernwapenvrij te maken. Als ze het regeerakkoord ernstig neemt, dat moet ze mee pleiten voor onderhandelingen die leiden tot een verdrag dat kernwapens verbiedt.” Wereldwijd vragen al 115 landen zo’n onderhandelingen in de zogenaamde ‘Humanitaire belofte’. Daar is België niet bij.

Boodschap van Hibakusha Teruko Yokoyama

In Gent was mevrouw Teruko Yokoyama op bezoek. Zij is een hibakusha, iemand die de kernbomaanval op Nagasaki overleefde. “Ik hoop dat mijn verhaal over de enorme schade die we hebben geleden door de Atoombom-inslag, zal helpen om te begrijpen dat het menselijk bestaan niet kan samengaan met kernwapens,” zei mevrouw Yokoyama vandaag voor een groep van enkele honderden schoolkinderen. Ze riep op om samen te werken aan een kernwapenvrije wereld. 

Schepen Tine Heyse verwelkomde mevrouw Yokoyama met de woorden dat Gent een krachtig signaal wil geven over het belang van vrede. In Gent bestaat het Vredeshuis 20 jaar en dat wordt de hele week gevierd met tal van activiteiten. Tine Heyse: “Vrede is veel meer dan de afwezigheid van oorlog. Respect voor mensenrechten, eerbied voor het milieu en het bestrijden van ongelijkheid zijn belangrijke voorwaarden voor duurzame vrede.

 

Na de toespraken wierpen de schoolkinderen honderden kraanvogels de lucht in. Zij verwijzen naar een oude Japanse legende die stelt dat je een wens kan doen als je 1000 origami kraanvogels geplooid hebt. De wens van de scholieren is te leven in een vreedzame wereld, een wereld zonder kernwapens.

take down
the paywall
steun ons nu!