Een Palestijnse moeder en dochter stappen door wat ooit een winkelstraat en een minaret was in Gaza (un.org)

VN: “Israël maakt Gaza binnen vijf jaar volledig onbewoonbaar”

De Israëlische blokkade maakt de Gazastrook volledig "onbewoonbaar" binnen vijf jaar. Dat is de conclusie van het onderzoeksrapport van de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling UNCTAD.

woensdag 2 september 2015 14:44
Spread the love

Bovenop acht jaar economische blokkade heeft de bevolking van Gaza in dezelfde periode drie te verwoestende aanvallen ondergaan van het Israëlisch leger op de civiele infrastructuur, woningen, scholen, hospitalen, bedrijven, boerderijen, vissersboten.

Die doelgerichte verwoestingen hebben de mogelijkheid tot eigen productie en export/import voor de eigen markt zo goed als verneitigd, stelt het rapport Occupied Palestinian Territory slides into recession, Gaza becoming uninhabitable van de United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)

De laatste militaire aanval van Israël op de bevolking van Gaza in augustus vernielde net als bij de twee vorige aanvallen doelgericht meer dan twintigduizend huizen, 148 scholen en 15 ziekenhuizen in Gaza. Een half miljoen mensen op een totale bevolking van 1,8 miljoen Palestijnen moest binnen Gaza op de vlucht.

UNCTAD noemt wat in Gaza gebeurt ‘de-development‘ (ont-ontwikkeling), omdat de ontwikkeling niet gewoon wordt gehinderd maar eerder wordt teruggedraaid, in de eerste plaats op het vlak van stroom- en watervoorziening, de essentiële componenten voor de ontwikkeling van de economie.

Sinds de laatste militaire aanval Operation Protective Edge in augustus 2014 zijn de 1,8 miljoen inwoners van Gaza aangewezen op ongezuiverd water uit de waterlopen voor hun drinkwatervoorziening. 95 procent van die waterlopen voldoen echter niet aan minimale normen voor veilig gebruik als drinkwater. De enige elektriciteitscentrale die Gaza rijk was werd zwaar beschadigd en functioneert nauwelijks.

Volgens cijfers van de VN ligt de totale werkloosheid nu op 44 procent, het hoogste niveau ooit. De economische welvaart is slechter dan twintig jaar geleden. In 2015 kende de economie van Palestina een inkrimping van 0,4 procent, de eerste recessie sinds 2006 en een daling van het gemiddelde inkomen voor het tweede jaar op rij.

Die verslechtering komt bijna volledig op rekening van de economische sancties en de vernietigingen van de civiele infrastructuur door het Israëlisch leger. Bovendien houdt Israël bijna 700 miljoen dollar achter aan fiscale inkomsten, waarover Palestina slechts kan beschikken als Israël die gelden doorstort.

Bron: UNCTAD-rapport (Engels) Occupied Palestinian Territory slides into recession, Gaza becoming uninhabitable 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!