Congo verbiedt ‘L’homme qui répare les femmes’

Congo verbiedt ‘L’homme qui répare les femmes’

De documentaire 'L'homme qui répare les femmes' van Thiery Michel en Colette Braeckman wordt verboden door de Congolese overheid omdat “de gewapende strijdkrachten er in beschimpt worden”. De film klaagt de systematische verkrachtingen in het oosten van Congo aan.

woensdag 2 september 2015 16:28
Spread the love

De documentaire L’homme qui répare les femmes – La colère d’Hippocrate wordt verboden omdat het Congolese ministerie van informatie van oordeel is dat de militaire strijdkrachten er ‘onterecht in worden beschimpt’ van betrokkenheid bij de verkrachtingen die in het oosten van Congo duizenden vrouwen blijft treffen.

In deze documentaire gaan de filmmakers op stap met dokter Denis Mukwege, die in zijn hospitaal in de stad Panzi in de centraal-oostelijke provincie Kivu duizenden vrouwen opereert, om de soms gruwelijke verminkingen te herstellen waar zij het slachtoffer van zijn. De film benadrukt dat het leger en de politie niet optreedt tegen de daders en dikwijls betrokken is bij deze wanpraktijk.

Dokter Denis Mukwege wordt al meerdere jaren begeleid door een peloton VN-soldaten, omdat hij permanent met de dood wordt bedreigd. Zijn vrouw en kinderen wonen om die reden al enkele jaren in het buitenland. Zelf weigert hij zijn werk op te geven. Hij leeft in een gesloten compound in het hospitaal.

Internationale erkenning

Voor zijn werk ontving dokter Mukwege lof van het Europees Parlement en meerdere organisaties en persoonlijkheden hebben openlijk hun steun betuigd voor zijn humanitaire inzet. Met financiële steun van het Europees Parlement, het Belgische ministerie van buitenlandse zaken en het ministerie van ontwikkelingssamenwerking werd de film ondertiteld in 24 talen. De documentaire heeft reeds 7 internationale prijzen behaald in 5 landen op 3 werelddelen. On oktober 2015 zal hij worden gedraaid tijdens een commissiezitting van het Amerikaanse Congres in Washington en op een zitting van de VN in New York.

Meer dan een documentaire over één man is deze film een getuigenis van dappere vrouwen die het aandurfden om voor de camera te getuigen van wat hen is overkomen. ‘L’homme qui répare les femmes’ is een aangrijpende en bijwijlen harde documentaire die aandacht besteedt aan misdaden die veel te weinig aandacht krijgen in de media.

Dubbele moraal

In de film komen ook een aantal persoonlijkheden aan bod die niet bepaald uitblinken in onbaatzuchtige betrokkenheid. De Amerikaanse en de meeste Europese regeringen blijven ondanks hun ogenschijnlijke steun voor dokter Mukwege het regime in Congo en buurland Rwanda steunen.

Het lijdt geen twijfel dat de internationale bekendheid van dokter Mukwege tot nu zijn leven heeft gered. Het lijdt echter evenmin twijfel dat dezelfde krachten die beweren hem te steunen ondertussen het conflict in Oost-Congo in stand houden.

Deze film blijft een drama onder de aandacht brengen, dat zo goed als vergeten is in de dagelijkse actualiteit, maar onverminderd doorgaat.

Zie de recensie van L’homme qui répare les femmes in het artikel De 12 toppers van Docville 2015 van 10 mei 2015

take down
the paywall
steun ons nu!