Foto: Wout Schafraet

Overheidsbonden protesteren op Muntplein

Deze ochtend protesteerden in Brussel de verschillende overheidsbonden tegen het besparingsbeleid van de regeringen. Een voorbode? Het lijkt erop dat we opnieuw afstevenen op een periode van verhevigd sociaal protest.

donderdag 19 maart 2015 12:54
Spread the love

Veel volk vanochtend op het Brusselse Muntplein. Daar kwamen de overheidsvakbonden (ACOD, FSCOD, VSOA) in gemeenschappelijk vakbondsfront bijeen. De staande actie was gericht tegen de pensioen- en besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regering. Vooral het feit dat de regeringen maatregelen doorvoerden zonder sociaal overleg, ligt de verschillende vakbonden zwaar op de maag.

De besparingsplannen van de federale regering voor de openbare sector zijn stevig. Er moet voor 2,3 miljard euro gesnoeid worden. Dat zal onder andere gebeuren door vier op de vijf bestaande ambtenaren niet meer te vervangen. Er worden ook 28% minder werkingsmiddelen en 33% minder investeringen voorzien.

Volgens de vakbonden is dit onhaalbaar. Zij vrezen een daling in de kwaliteit van openbare dienstverlening. Een daling waarvoor de gewone burger onvermijdelijk het gelag zal betalen. Toegankelijke en kwalitatieve openbare dienstverlening is een basisrecht, zo benadrukken de vakbonden. Dit basisrecht staat nu op de helling.

Hete lente

Voor het overheidspersoneel zelf zijn de besparingen een opdoffer. Vier op de vijf ambtenaren die geschrapt worden: dat kan enkel leiden tot een zeer voelbare stijging van de werkdruk voor het resterende personeel. Het personeel van de overheidsdiensten wordt zo dubbel gepakt, zeggen de bonden, als burger én als personeel.

Volgens
Chris Reniers van de ACOD kan het personeel van de openbare sector ook
de nieuwe pensioenmaatregelen van de regering Michel maar moeilijk
verkroppen. “De manier waarop de ambtenaren voor de tweede maal in 3
jaar tijd een pensioenhervorming in de maag gesplitst krijgen, is
ongezien. Als een olifant in een porseleinwinkel vernielt de federale
regering het evenwichtig pensioenstelsel dat voor het personeel van de
openbare diensten is opgebouwd.”

Het lijkt erop dat we opnieuw afstevenen op een periode van verhevigd sociaal protest. De komende weken staan vele acties op de agenda. Op 29 maart trekt de Grote Parade van Hart boven Hard door Brussel. In de week voor Pasen zijn er acties in alle provincies van de verschillende vakbonden in gemeenschappelijk front.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!