Wat is een lijst, en wat is het verschil met een tag?
Dossiers, Lijsten -

Wat is een lijst, en wat is het verschil met een tag?

woensdag 22 oktober 2014 09:16
Spread the love

Dit document beschrijft de theoretische achtergrond van lijsten. Dit kan nuttig zijn om inzicht te krijgen in het systeem.

Een lijst is een verzameling van items (artikels, blogs, videos,…) die geordend kunnen worden.

Een lijst is de vervanger van wat in Drupal “node-queue” heet. Eveneens zijn alle dossiers (voorheen tags in Drupal) omgezet in lijsten, om de artikels erin te kunnen rangschikken.

Lijsten worden, om het overzichtelijk te houden, verdeeld in categorieën, waarvan “dossiers” de voornaamste is.

Voorbeelden van lijsten:

  • de nieuwslijn
  • de nieuwslijn van DeWereldMorgen light
  • alle dossiers
  • het foto-video-blok op de voorpagina

Voorbeelden van wat geen lijst is:

  • de geselecteerde blogs: dit wordt automatisch samengesteld via de workflow (publicatie-opties) en wordt geordend op datum
  • het overzichtje “meest gelezen”, dit wordt automatisch samengesteld
  • tags en rubrieken (bv: boekrecensies, opinie), zie hieronder.

Het verschil tussen een tag en een lijst is dat een tag louter dient om je data georganiseerd te krijgen en doorzoekbaar te maken (= meta-data) en een lijst is enkel een middel om data af te beelden.

Lijst-items hoeven niet per se een relatie te hebben met elkaar. Je kan bv een lijst maken “beste artikels van 2014” of een lijst “redactietips” of zelfs een lijst “willekeurige artikels”, terwijl tags een inhoudsrelatie moeten hebben (bv: alle artikels over Obama, alle opinies, alle stukken over Europa). Lijst-items kunnen ook handmatig geordend worden terwijl tags dat niet kunnen.

Een lijst kan getoond worden in een blok, bv rechts op de voorpagina.
Een lijst kan ook als blok een hele pagina in beslag nemen, bv een
dossierpagina. (zie handleiding over blokken)

Verschil met node-queue

Node-queue (uit Drupal) heeft één groot nadeel: het bewaart geen geschiedenis. Als de node-queue vol zit, en je voegt een nieuw item toe, dan wordt het laatste uit de queue vergeten. Zo hebben we bijvoorbeeld geen lijst van wat allemaal gefeatured werd op de voorpagina tussen 2010 en 2014.

Toen ik de site in 2013/2014 opnieuw maakte, deze keer niet in Drupal, heb ik het lijst-systeem zo geprogrammeerd dat er wel een geschiedenis bewaard wordt. Zo is de nieuwslijn nu wel een lijst, in tegenstelling tot vroeger.

Bv: via het lijst/blok-systeem kan je enkel de laatste 5 toegevoegde items tonen, maar toch nog al het voorgaande uit de lijst bewaren en indien gewenst opvragen.

take down
the paywall
steun ons nu!