Wat is een blok en hoe verhoudt het zich tot een lijst?
Dossiers, Lijsten -

Wat is een blok en hoe verhoudt het zich tot een lijst?

woensdag 22 oktober 2014 09:52
Spread the love

Dit document beschrijft de theoretische achtergrond van blokken. Blokken zijn mogelijks het meest complexe onderdeel van de website. Het is niet absoluut noodzakelijk dit te kennen, maar kan je inzicht wel vergroten.

Een lijst is een verzameling van items (blogs, artikels,…) die kunnen geordend worden. Voorbeelden zijn alle dossiers en de nieuwslijn. (zie: Wat is een lijst?)

Een lijst kan op zich niet afgebeeld worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een artikel. Een lijst moet gekoppeld zijn aan een blok en dat blok kan dan afgebeeld worden op de website.

Bv: een dossier dat op de voorpagina staat is een blok (visueel) waaraan een lijst (data) gekoppeld is. Het blok bepaalt hoe de lijst afgebeeld moet worden.

Kenmerken van een blok:

  • Een blok bepaalt hoeveel items van de lijst moeten getoond worden.
  • Een blok bepaalt de layout (bv: het foto-blok op de voorpagina heeft een andere layout dan een dossier op de voorpagina)
  • Een blok bepaalt het gedrag (bv: moet er paginering aanwezig zijn (nieuwslijn) of net niet)
  • Een blok heeft ook een cover-afbeelding.

Je kan een lijst aan meerdere blokken koppelen. Zo is het in theorie mogelijk om een blok te maken dat eruitziet als het “foto-video-blok” en een blok dat eruit ziet als een dossier, met daaraan dezelfde lijst gekoppeld en dus dezelfde zichtbare artikels.

En nu het complexe: een dossier-pagina (bv: https://www.dewereldmorgen.be/dossiers/federaal-regeerakkoord ) is een ook een blok. Zowel de grote afbeelding bovenaan (=cover), als de artikel-titels als de artikel-afbeeldingen zijn allemaal deel van dat blok. Een dossier-pagina bestaat dus uit 1 groot blok dat ook naar believen kan worden aangepast. (zie de kenmerken van hierboven)

Je kan dus op de dossier-pagina een andere cover-afbeelding selecteren als hetzelfde dossier (=lijst) dat op de voorpagina getoond wordt. Of dit enig praktisch nut heeft laat ik in het midden, maar het is wel mogelijk.

Samenvatting

  • Een lijst is een opsomming van items (artikels, blogs, video’s).
  • Een lijst kan aan één of meerdere blokken gekoppeld worden.
  • Het blok bepaalt hoe de lijst eruit moet zien.

In de admin-omgeving wordt zoveel mogelijk omheen die theoretische concepten gewerkt om het gebruiksvriendelijker (en intuïtiever) te maken. Echter is de achtergrondkennis van belang voor wie het systeem echt goed wil snappen.

take down
the paywall
steun ons nu!