Scholen moeten het vak economie afschaffen!

Scholen moeten het vak economie afschaffen!

woensdag 6 augustus 2014 21:02
Spread the love

Deze uitspraak of quote of stelling komt van Gerrit Marsman. Hij poneerde de stelling  toen ik in 1999 bij hem op bezoek was op zijn bioboerderij “De Eerste”. http://www.ekodeeerste.nl/

Van een Nederlander, die toch altijd heel goed zijn in tellen, zou je zo’n uitspraak niet verwachten. “Jonge mensen, en zeker jonge ondernemers in de landbouw springen veel te veel en veel te snel op dingen die financieel interessant zijn.” beweerde Marsman. Hij zag het helemaal anders. “Mensen moeten op zoek naar dingen die ze graag doen. Als ze die dan gevonden hebben moeten ze op zoek naar een manier om die dingen rendabel te krijgen. Vervolgens kunnen ze dan hun ideeën uitwerken.”

Ik zeg niet dat Vlamingen op dezelfde manier in het leven staan als onze Nederlandse buren, maar het is in ieder geval goed om op zoek te gaan naar de dingen die je graag doet. Als werknemer investeer je beperkt in je bedrijf. Veertig uren per week, misschien wat meer, misschien wat minder. Als je de job beu bent zoek je gewoon een andere job. Je laat niets achter en neemt alleen je ervaring mee.

Als zelfstandige en zeker als zelfstandig landbouwer is dat wel even anders. Je creëert je eigen job. Je investeert enorm veel tijd en geld in je bedrijf. Dikwijls in die mate dat je niet meer terug kunt. De investeringen kunnen enkel terugbetaald worden met een bedrijfsactiviteit en niet met het loon van een loontrekkende. In cijfers wordt dat iets als 6000 euro bruto, 1500 euro netto en als het bedrijf niet actief is nog steeds 3000 euro kosten. Met een job als werknemer met 1500 euro per maand netto lukt het dus niet. Als je niet te zeer emotioneel, histrisch of financieel verbonden bent met de locatie kun je trachten het bedrijf aan een ander over te laten. In een aantal gevallen kan dat. Regelmatig lukt dat ook niet. landbouwbedrijven zijn dikwijls rare dingen.

Ik geef les aan jonge mensen, jonge mensen komen ook bij mij op stage. Uit alles wat ze zeggen, wat ze doen, blijkt hoe zoekend ze zijn. Er zijn ideeën, wensen, plannen… Soms heb ik het gevoel dat ik ingrijpende, belangrijke dingen moet kunnen zeggen om hen te sturen, maar dat is niet zo. Soms is één zinnetje genoeg. En misschien is het wel zo dat als dat zinnetje niet genoeg is, je hen met een gans boek ook niet zou kunnen helpen. Ze moeten het immers zelf doen.

take down
the paywall
steun ons nu!