Er was ook een gratis bewaakte fietsenparking.

Duurzaamheid op Sfinks Mixed, ook het publiek wordt betrokken

Boechout - Omdat Sfinks duurzaamheid al jaren belangrijk vind, werd er dit jaar nog extra moeite gedaan om het festival duurzamer en ecologischer te maken. Naast het gebruik van lokale ingrediënten in de voedselstands en de keuze voor biologische fruitsappen werd er ook gezocht naar manieren om het publiek zelf te betrekken bij zowel afvalpreventie als in het afvalbeleid.

zondag 27 juli 2014 16:06
Spread the love

DeWereldMorgen.be

De bedoeling was om de hoeveelheid afval op de wei zo laag mogelijk te houden. Hiervoor werd gekozen voor afvaleilanden, waarbij het afval
in vier vuilbakken wordt verdeeld.  Niet
alleen zijn er voldoende afvaleilanden waardoor er zichtbaar minder afval op de
festivalweide terechtkomt, het publiek sorteert ook, zo leert ons
een korte inspectie van enkele vuilnisbakken.

Het afval wordt onderverdeeld in restafval,
pmd, bekers en als laatste de borden. De bekers zijn van een speciaal soort
plastiek op basis van mais (PLA), waardoor deze ofwel gecomposteerd kunnen
worden ofwel de basis kunnen zijn voor nieuwe bekers. Daarbij kan tot 80% van het materiaal
hergebruikt kan worden. Ook de borden en eetbakjes zijn ecologisch. Ze zijn
gemaakt op basis van suikerriet en volledig biologisch afbreekbaar.  Voor het gebruik van dit soort bekers was
echter veel overtuigingskracht nodig. Zo heeft men bij Sfinks een bepaalde
bierleverancier kunnen overtuigen om CLA bekers te laten drukken, terwijl dit
tegen het beleid van het bedrijf ingaat. 

De 60 vrijwilligers van het Green Guerilla team zijn verantwoordelijk voor het afval op de wei. Ze zien erop toe dat het sorteren goed verloopt. Ze zorgen er ook voor dat de vuilbakken voldoende geleegd worden en
staan ook in voor de zware manuele arbeid die hiermee gepaard gaat.   

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!