Jong Groen op Foyer. Wanneer de anderen?

Jong Groen op Foyer. Wanneer de anderen?

maandag 3 februari 2014 11:09
Spread the love

Zaterdag laatst kwamen er een 40 à 50 jongeren van Jong Groen langs op Foyer. Ze hadden gevraagd om met Brusselse jongeren uit de kanaalzone in contact te kunnen komen en met hen rechtstreeks over hun ervaringen en prioriteiten als jongere te mogen discussiëren. Dus: niet een uiteenzetting voer Foyer, maar rechtstreeks contact met de jongeren zelf. Ze hebben een hele namiddag met jongeren gesproken, typische Brusselaars, van Afrikaanse over Marokkaanse tot Roma herkomst uit de kanaalzone … en nadien was er een tijdje discussie over wat actief pluralisme kan zijn in de praktijk, de mogelijkheden en grenzen ervan; ook over wat een middenveld kan betekenen; over het feit of de ecologische thematiek hen aanspreekt of niet; en nog vele andere thema’s (de verwachtingen over de politiek, enz.). Een open gesprek.

Wellicht vraagt u zich af wat daar zo uitzonderlijk aan is dat ik er een bericht op DWM aan wijd? Wel, geloof het of niet… dat is de eerste keer in 32 jaar (dus sedert ik bij de Foyer werking betrokken ben), dat ik een jongerenbeweging van een politieke formatie heb horen vragen om eens een open gesprek te mogen hebben met jongeren uit de Brusselse kanaalzone, hun verzuchtingen en hun wensen. Ik verschiet er dus zelf van. Zo ongewoon is dat. Want eigenlijk zou dit de evidentie zelf moeten zijn. Vandaag maak ik het echter mee dat kabinetsmedewerkers en ministers beslissen over realiteiten die ze zelf nooit bezocht hebben en die ze eerlijk gezegd ook niet kennen. Maar ze stellen uw wel beleefd op de hoogte dat ze u zullen contacteren eenmaal dat hun beslissing genomen is… om te zien hoe hun beslissing met zo min mogelijk schade geïmplementeerd kan worden.

Ik hoop oprecht dat andere partijen dit voorbeeld van Jong Groen zullen volgen. Daarom moeten ze niet per se naar Foyer komen, er bestaan ook andere interessante realiteiten. Maar minstens af en toe eens een halve dag uit trekken om een realiteit van binnenuit te leren kennen zonder dat daar direct een partijpolitieke agenda moet aan gekoppeld worden, dat is echt geen verloren tijd. Gewoon… om iets beter te leren kennen en er met de betrokkenen zelf ongecensureerd over in gesprek te gaan.

 

take down
the paywall
steun ons nu!