Misplaatst politiek enthousiasme over daling naturalisaties

Misplaatst politiek enthousiasme over daling naturalisaties

donderdag 16 januari 2014 11:12
Spread the love

Aantal “nieuwe Belgen” fors gedaald titelt de VRT, specialist in het onvermogen cijfers te lezen en te interpreteren.

Het  hoerageroep van Turtelboom en Van Cauter over de ‘verstrenging’ van de nieuwe Belgwet heeft hen spijtig genoeg alleen nog maar windeieren gelegd. Geen naturalisatieaanvragen meer zo jubelen ze, uiteraard want die zijn afgeschaft, behoudens voor wie uitzonderlijke verdiensten/prestaties kan voorleggen.

Dat waren er in 2013 508, benieuwd wat die ‘bijzondere verdiensten’ zijn. Maar niet geklaagd, er zijn nog 30.000 wachtenden voor u in de oude naturalisatieprocedure, het zal nog enkele jaren duren voor de afschaffing van de naturalisatie ook in de cijfers zal te zien zijn.

En dan de andere naturalisaties. Het beschamend schouwspel van politici die zich vrolijk maken omdat er minder vreemdelingen Belg worden werkt eerder ethische afkeuring en die van de OESO op, dan dat zij er politiek succes mee mogen verdienen. Maar ook hier is het enthousiasme misschien voorbarig.

Als de voorwaarde voor het indienen van een aanvraag vanaf 1 januari 2013 van 3 tot 5 jaar verhoogd wordt is het wiskundig normaal dat de eerstvolgende 2 jaar nog geen aanvragen kunnen gebeuren, maar dat ze allemaal het vijfde jaar, dus in 2015 op een hoopje komen. En dan hopen deze politica’s (waarom zijn het vrouwelijke politici die zo scherp op de ‘vreemden’ hun kap zitten) er wel in de verkiezingen de vruchten van geplukt te hebben.

Maar deze ‘vermindering’ van nieuwe Belgen is zelfs in 2013 niet in de totale cijfers zichtbaar, omdat er nog te veel lopende aanvragen waren van 2012.

DeWereldMorgen.be

Het aantal naturalisaties zit op het niveau van de laatste tien jaar, enkel 2012 springt er bovenuit. Dat is voldoende voor de VRT (en Belga) om te spreken van een ‘forse daling’ terwijl het in feite een terugvallen was op het oude stramien, enkel de verhoging in 2012 na beperkte daling in 2011 is in feite opvallend, maar neen, die ‘forse daling’ is voldoende voorde deze politica om een feestje bouwen.

Tegen dat de al of niet vermeende impact van hun politiek spel met mensen zichtbaar wordt zijn Turtelboom, Van Cauter en Lanjri misschien al lang politiek uitgeteld. Er zijn trouwens 33.969 nieuwe Belgen meer in 2013, naast de 1,6 miljoen andere nieuwe Belgen en hun nageslacht, die hen daarvoor nu in mei 2014 politiek kunnen afstraffen.

Dan is er nog het opmerkelijke en historisch maximale resultaat dat Maggie de Block scoort met de erkenning van asielvragen in 2013, dat is blijkbaar iedereen ontgaan. Ook al is het aantal asielvragen een weinig gedaald in 2013 van 21.463 naar 15.840, vooral wegens de vermindering van asielaanvragen uit (oude communistische) Europese landen – waar blijven de Roemenen en Bullgaren trouwens –  toch is het aantal erkenningen van asielzoekers nog nooit zo hoog geweest als in 2013, nl  4.937, wat in feite fenomenaal is.

De Block boekt hiermee het hoogste aantal erkenningen als vluchteling ooit, het dubbele aantal van de 2.538 erkenningen in 2008 en de 2.303 in 2009. Waarom wordt dat nooit eens onder de aandacht gebracht, het siert de Block dat zij, ondanks een profiel van harde tante en eerste politicus van het land in de populariteitsscore, de beste resultaten boekt ooit in de erkenning van vluchtelingen.

DeWereldMorgen.be

Hoe minder asielaanvragen hoe groter het aantal erkenningen. De Block heeft ook altijd gezegd dat zij een streng maar humanitair beleid zou voeren. Met de opnieuw ingediende individuele aanvragen van het Afghaanse collectief – dat respect verdient –  zal het voor 2014 allicht weer de goede kant uitgaan.

Jan Hertogen, socioloog

take down
the paywall
steun ons nu!