De haat tegen de stad

De haat tegen de stad

vrijdag 10 januari 2014 15:39
Spread the love

Het opiniestuk van Riadh Bahri in De Standaard is ook mij als Brusselse in het verkeerde keelgat geschoten. Elke ‘relatie’, ook die met een stad, heeft z’n ups en downs, hij zit in een down en momenteel zit ik in een up: na even flirten met Gent heb ik Brussel weer omarmd als onze enige grootstad. Ik begrijp zijn frustratie wel ergens, aangezien ik die enkele jaren terug ook had, en er is zeker ruimte voor verbetering maar er zijn toch meer goede en vriendelijke mensen in Brussel dan negatieve en hatende mensen? Dat is toch nog steeds mijn ervaring.

Het is ook deprimerend als je kijkt naar die reacties op zijn opiniestuk. Men vergeet blijkbaar maar al te gretig dat er in andere steden ook mensen random geagresseerd worden. Brussel is een grootstad. Alsof er geen moorden worden gepleegd in Vlaanderen? Alsof er niet onlangs een tiener is neergestoken in Antwerpen? Alsof er geen verkrachtingen plaatsvinden in Gent?

Waar meer mensen samenleven is er meer contact en dus ook meer wrijving. Of er dan proportioneel meer onveiligheid of criminaliteit is, betwijfel ik. Al die homejackings gebeuren hoofdzakelijk buiten de steden, toch? Er is een soort haat tegen de stad die ik niet begrijp. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar dit nieuwe debat vind ik hoogst vermoeiend en nutteloos. Waarom zo klagen over Brussel?

Aan Riadh Bahri: het is niet JOUW stad. Het is ONZE stad. En echte liefde is allesomvattend en aanvaardend. Ik hou van Brussel. Ook al ben ik dan in Brussel geboren en getogen, ik ben altijd een soort van vreemdeling geweest, een ‘Vlaamse’ (en ze laten het u niet vergeten!) En toch beschouw ik mij niet als Vlaams, maar als Brussels. Ik heb Gent dan wel even geprobeerd, maar merkte dat, ondanks dat het feit het er misschien wat properder was, ik de energie van Brussel miste. De energie van Brussel is iets, waar ik niet zonder kan. Ik hou van de (vuile) straten. Van de hangjongeren (ik er zelf één ben geweest!), van de bedrijvigheid, van de sympathieke mensen die er wonen. In al hun verscheidenheid. Je hebt het trouwens eerder over verkeersagressie dan over de onveiligheid in de stad. De enige keer dat ik zoiets meemaakte, was in Vilvoorde… De enige keer dat ik fysiek geagresseerd werd, was in Gent – niettegenstaande ik al heel mijn leven in Brussel woon uitgezonderd twee jaar op kot in Gent. Dus dat soort anekdotes zijn geen manier om het  debat te voeren. En dan die ‘kutmarokkaan’! Get it together! Waar is uw respect? Ik vind je gebruik van het woord ‘kutmarokkaan’ een erbarmelijke bijdrage aan onze stad: probeer dan ‘klootzak’ of ‘conard’ of iets in die trant … Waarom moet het over afkomst gaan?

Ik word kwaad van dit hele debat, kwaad van de reacties op de Standaard online… Joost Vandecasteele en vooral Bleri Lleshi maakten me dan weer iets beter gezind. Ik herken me volledig in wat ze schreven.  Bleri Lleshi maakt een goed punt: de sociaal-economische oorzaken van het problemen aanpakken, in plaats van te focussen op een symptomatische behandeling. Misschien heeft Riadh Bahri wel een punt op sommige vlakken, ik begrijp wel wat hij zegt, maar instinctief kan ik het niet laten om mijn grote liefde te verdedigen. Ik wil haar gerust delen, maar zal haar niet laten neerhalen of zwart laten maken zonder voor haar op te komen. Alle geweld is teveel, maar daarom een hele stad afschrijven is een slecht idee. Er is een mythe van onveiligheid, die Blehri Leshi gisteren in De Standaard met cijfers doorprikte: de criminaliteit gaat achteruit! Nu, het gaat me niet alleen om de cijfers. Het ergste is dat er zo een soort angstcultuur wordt gecreëerd. Ik ben dat zo beu. En die haat tegen de stad komt me de strot uit.  

Frederiekje De Cauter, studente geschiedenis aan de VUB

Riadh Barhri:  http://www.standaard.be/cnt/dmf20140106_00915385

Joost van de casteele: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140107_00917163

Bleri Lleshi: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140108_00919296?fb_action_ids=10153699060795585&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

take down
the paywall
steun ons nu!