Deze foto dateert uit mijn eerste studiejaar (ik zit helemaal links onderaan) . Deze positie was misschien een voorbode van mijn later politiek denken J

Het was een gemeentelijke jongensschool die zich sterk katholiek profileerde. Deze jongensschool telde ongeveer 60 leerlingen met graadklassen. De leraar helemaal links in het zwart ( in de rouw voor zijn vrouw) zou door toevalligheden 5 jaar en 1 trimester mijn onderwijzer zijn. Hij gaf geschiedenisles op een manier of hij zelf de gebeurtenissen had meegemaakt. Ik ben er dan ook zeker van dat hij mijn belangstelling voor de samenlevingsproblemen  heeft gecreĂ«erd.  Onderwijzers uit de lagere school zijn m.i. immens belangrijk. Twee trimesters bracht ik door bij de leraar helemaal rechts , een politiek gevangene uit WO II , in zijn lessen vertelde hij nooit over de gruwel die hij meemaakte, via mijn moeder kende ik zijn oorlogsverhaal is mijn achting voor deze man alleen maar gestegen.

Beide onderwijzers ben ik tot op vandaag erg dankbaar .  De kleinschalige dorpsscholen verdwijnen , alles moet efficiĂ«nter en grootschaliger  voortgaande op mijn ervaring een spijtige evolutie.

Deze bijdrage beschouw ik als een homage aan mijn twee onderwijzers : meester Coosemans en meester Deruyter

De kleinschalige dorpsschool, een vergeten begrip

maandag 30 december 2013 12:00
Spread the love

Deze foto dateert uit mijn eerste studiejaar in 1959, ik zit helemaal links onderaan. Deze positie was misschien een voorbode van mijn later politiek denken 🙂

Het was een gemeentelijke jongensschool die zich sterk katholiek profileerde. Deze jongensschool telde ongeveer 60 leerlingen met graadklassen. De leraar helemaal links in het zwart (in de rouw voor zijn vrouw) zou door toevalligheden 5 jaar en 1 trimester mijn onderwijzer zijn. Hij gaf geschiedenisles op een manier of hij zelf de gebeurtenissen had meegemaakt. Ik ben er dan ook zeker van dat hij mijn belangstelling voor de samenlevingsproblemen heeft gecreëerd.

Onderwijzers uit de lagere school zijn mijns inziens immens belangrijk. Twee trimesters bracht ik door bij de leraar helemaal rechts, een politiek gevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog. In zijn lessen vertelde hij nooit over de gruwel die hij meemaakte. Via mijn moeder leerde ik zijn oorlogsverhaal kennen.  Daarna is mijn achting voor deze man alleen maar gestegen.

Beide onderwijzers ben ik tot op vandaag erg dankbaar. Deze kleinschalige dorpsscholen verdwijnen, alles moet efficiënter en grootschaliger.  Voortgaande op mijn ervaring, vind ik dit een spijtige evolutie.

Deze bijdrage beschouw ik als een hommage aan mijn twee onderwijzers, meester Coosemans en meester Deruyter.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!