Ik moet nog leven in de wereld van morgen

Ik moet nog leven in de wereld van morgen

zaterdag 21 december 2013 18:15
Spread the love

Mijn naam is Emma. Ik ben 15 jaar, en ik spreek namens heel mijn generatie.

Sneeuw op 20 november is al eens eerder voorgevallen: dat klopt, vorig jaar. Proficiat, je kan er trots op zijn. De seizoenen staan op hun kop, heel het ecosysteem is in elkaar aan het storten. Niemand minder dan wijzelf, de mens, is hier verantwoordelijk voor.

Nieuwsberichten flitsen voorbij, en het doet pijn te horen dat geen enkele politicus doorbreekt met het idee om aan onze toekomst te denken. ONZE toekomst. Jullie kortetermijngeheugen zorgt voor een onleefbare planeet voor mijn generatie en die erna. De klimaatconferentie is zonet afgerond, en België is niet eens in staat een degelijk klimaatplan op te stellen?! Degoutant is dat.

Terwijl jullie de handen vol hebben met begrotingstekorten, splitsing van BHV, verfransing en nog vele andere dingen waarvan ik de betekenis niet eens weet, zouden jullie maar eens goed moeten beseffen dat, als de klimaatsverandering eenmaal hàrd toeslaat – en dat zal ze, jullie allemaal daar mooi zullen staan, in je perfect economisch politiek correcte landje.

De natuur is sterker dan wij allemaal, en zal ons met gemak met een ruk van de kaart vegen. Ik raad jullie dan ook het volgende aan: leer je prioriteiten kennen! België hoort officieel tot één van de slechtste leerlingen van de klas, als het gaat om het nemen van ecologische maatregelen. Luisteren jullie dan niet naar de vele wetenschappers die het je vaak genoeg onder de neus duwen?

Hebben jullie dan echt geen enkel respect voor de planeet die ons het leven biedt? De burger/consument kan veel doen, maar voor grote wendingen hebben wij jullie nodig! De ‘grote mannen’! Bewijs eens dat jullie groot zijn. Ik begin meer en meer te denken dat het ‘uitstellen’ van deze gevaarlijke zaak een gewoonte is geworden. Natuurlijk! Waarom zou je je ook zorgen maken?

België is nog steeds ongedeerd! Laat het maar waaien in de Filipijnen en andere rampgebieden, hier is het lekker droog. Maar mooie liedjes duren niet lang, en voor je het weet, slaat het noodlot ook hier toe. Maar dan is het te laat, en zullen we enkel achter de feiten kunnen aanlopen en toezien hoe de natuur zijn krachten op ons loslaat.

Time to wake up. Het is geen 5 voor twaalf; het is twaalf uur! Kom in actie, EN WEL NU!

Ik moet leven in de wereld van morgen. 

Emma De Backer is 15 jaar

take down
the paywall
steun ons nu!