Online Poll DM 26 mei 2013
De Morgen, De Standaard, Opiniepeilingen, VRT-nieuwsdienst, Opgelicht -

“Poll”-itieke omwenteling op DM: Groen en PVDA rukken op

zondag 26 mei 2013 17:55
Spread the love

Daags na de DS/VRT-peiling hield De Morgen een Poll op haar eigen website. N-VA, Groen en PVDA worden daarin de drie grootste partijen van Vlaanderen. Open VLD haalt de kiesdrempel, CD&V, VB en LDD niet.

De peiling mag dan een eenvoudige poll op een website zijn, ongewogen en bij een specifiek publiek, het gaat wel om 14.000 stemmen. Dat is een ander kaliber dan de 1.084 stemmen waarmee eerder deze week LDD dood werd verklaard.

In de eerste uren haalde de Nieuw Vlaamse Alliantie maar liefst 39%, om vervolgens gestaag te slinken naar 27.

Sp.a houdt redelijk stand op de website van het voormalig progressief dagblad, met een stevige 13%. Wellicht heeft het tromgeroffel van Johan Vande Lanotte het publiek blijvend bekoord, met zijn eigen interpretatie van de bevriezing van energieprijzen? De meningen over de huidige energieprijzen zijn verdeeld. (Overigens is Vande Lanotte professor grondwettelijk recht, de eerste onder de politici die een datum correct in een wettekst zou moeten formuleren.)

Groen doet stukken beter, en cirkelt rond de 25%, op een zucht van de N-VA. De groenen staan dan ook niet bekend om hun postjespakkerij, schandaaltjes en koehandels. Hameren op duurzame energie en de aanpak van vervuiling, doet het goed.

Werd de PVDA daags voordien voor het eerst opgenomen in een peiling voor Vlaanderen, deze tweede gelegenheid om een cjifer op de “extreem”linkse partij te plakken werd niet gemist. Voor de sufers van De Morgen is de partij van “eerst de mensen, niet de winst” vandaag de derde partij, met 20%. De PVDA neemt geen giften en postjes aan van Electrabel en consoorten. Diens brood men eet…

“Hoe durven ze?”, het boek van haar voorzitter Peter Mertens, was het best verkochte non-fictiewerk van 2012. Dezer dagen trekt PVDA-energiespecialist Tom De Meester door het land met “Opgelicht”. Daarin lezen we, tien jaar na de ‘vrij’making van de energiemarkt, hoe uw energiefactuur van 100% hernieuwbare energie spreekt, terwijl het land grotendeels op kerncentrales, gas en kolen draait: de groene labels worden gekocht en verkocht. En de certificaten voor grote ondernemingen met daken vol zonnepanelen, die worden betaald door de kleine man, ook wanneer hij met een budgetmeter zit.

CD&V-kiezers zijn op demorgen.be nauwelijks te vinden. Hun aandeel haalt de kiesdrempel niet. Eenzelfde peiling op De Standaard had beslist andere reslutaten opgeleverd… Maar de poll van De Morgen heeft de verdienste dat ze een cijfer toont. De Standaard berichtte deze week wel over de 0,4% van Lijst Dedecker, maar de 2,5 % voor de PVDA werd er netjes weggegomd uit de berichtgeving.

Wie op De Standaard klikte om de uistlag van de kleine partijtjes te zien, kreeg een grote foto van Bart De Wever op het scherm. Objectief nieuws? Bestaat niet.

(de auteur is actief in de PVDA)

take down
the paywall
steun ons nu!