Eénheidsstatuut te duur? Kom nou!

Eénheidsstatuut te duur? Kom nou!

vrijdag 26 april 2013 12:45
Spread the love

Het eenheidsstatuut arbeiders/bedienden kost teveel als de arbeiders dezelfde rechten krijgen als de bedienden, het is een veel gehoorde stelling vanuit de bedrijfswereld.

Men heeft het dan vooral over de opzegvergoedingen. Over dit deel van het statuut hebben de werkgevers een kronkel in hun hersenen. Wanneer gedurende de opzegtermijn arbeid verricht wordt, waar zit dan het probleem? Men betaalt de werknemer voor de arbeid die zij of hij in de onderneming verricht gedurende deze termijn.

Het fundamentele probleem zit hem hier dat werkgevers het ontslag van de werknemer afkopen. Hij krijgt zijn centen en mag onmiddellijk opkrassen. Haast nergens in Europa is het zo gemakkelijk om werknemers te ontslaan als in België. Wanneer men ook de arbeid van de arbeiders wil afkopen, dan ontstaat er zeker een probleem want voor de bedrijfswereld die het ontslag “afkoopt” kost dit vele niet –productieve dagen.

Wanneer werkgevers de opzegtermijn gebruiken zoals de geest van de wet het zegt dan is er geen probleem.

take down
the paywall
steun ons nu!