Ecolo-boegbeeld Olivier Deleuze wordt de nieuwe burgemeester van Watermaal-Bosvoorde (foto: Ecolo).
Nieuws, Politiek, België, N-VA, PS, Brussels Gewest, Brussel, MR, Analyse, Fdf, Gemeenteraadsverkiezingen 2012, Ecolo, Olivier Deleuze, Burgemeesters, CDH -

Burgemeesters houden stand in Brussels gewest, Ecolo-Groen vaak in meerderheid

BRUSSEL - In het Brussels gewest houden de burgemeesters over het algemeen goed stand, ook Thielemans (PS) in Brussel-stad, Moureaux (PS) in Molenbeek en Clerfayt (FDF) in Schaarbeek. Ecolo-Groen doet het bijzonder goed, al is het resultaat minder dan wat sommige peilingen voorspelden. In enkele gemeenten kreeg CDH zware klappen.

maandag 15 oktober 2012 03:00
Spread the love

In alle 19 Brusselse gemeenten werd elektronisch gestemd, maar wel nog met de oude stemcomputers. Traditioneel was de uitslag van de grootste gemeenten pas heel laat in de avond volledig bekend. In Sint-Pieters-Woluwe, Schaarbeek en Evere moesten de tellingen van enkele stembureaus worden overgedaan, wat tot extra vertraging leidde.

In Brussel-stad kan burgemeester Freddy Thielemans (PS) zijn sjerp behouden, al was er voor de gezamenlijke lijst van PS-SP.A wel een licht verlies (min 2,22 procent tot 29,12 procent). Maar uitdager Alain Courtois van de MR strandde op de derde plaats met 17,89 procent, zelfs na CDH dat gevoelig verliest (min 3,43 procent). Ecolo-Groen is vierde met 12,39 procent (+2,68 procent). Opvallend is wel de score van N-VA: 4,34 procent en meteen goed voor één zetel. Ondertussen zouden PS-SP.A en MR-Open VLD tot een akkoord gekomen zijn voor een paarse meerderheid voor de hoofdstad.

Schaarbeek na de breuk MR-FDF

In de tweede gemeente van het gewest, Schaarbeek, werd met belangstelling uitgekeken hoe de breuk tussen MR en FDF zich zou vertalen in de uitslag van uittredende meerderheid (Lijst van de Burgemeester: FDF-MR en Ecolo-Groen). De meeste liberale politici hadden er voor gekozen om het gezamenlijke project met het FDFvan Bernard Clerfayt verder te zetten, maar onder druk van de nationale MR-leiding kwam er ook een aparte MR-lijst onder leiding van schepen Georges Verzin. Vooraf was er al een bestuursakkoord tussen de huidige meerderheidspartijen, aangevuld met CDH.

De PS, onder leiding van federaal vicepremier Laurette Onkelinx, is er voor de tweede keer niet in geslaagd om die meerderheid te breken. De PS eindigde tweede met 25,07 procent, op ruime achterstand van Lijst van de Burgemeester die 32,74 procent haalde, goed voor 18 van de 47 zetels. Ecolo-Groen werd derde met 13,43 procent en 7 zetels. De aparte MR-lijst is vierde met 9,57 procent, voor CDH met 9,05 procent. Verrassend is de uitslag van de PTB-PVDA die met 3,35 procent meteen één zetel binnenhaalt.

Anderlecht en Molenbeek

In Anderlecht is MR-burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven er niet in geslaagd om zijn partij als grootste te doen eindigen. De MR verliest twee zetels (26,14 procent) en moet de lijst PS-CDH onder leiding van Eric Tomas de leiding laten overnemen met een winst van drie zetels (36,77 procent). Het Vlaams Belang, dat in Brussel bijna volledig van de kaart wordt geveegd, kan in Anderlecht waarschijnlijk zijn enige zetel van het gewest behouden. De lijst Islam kon er 4,13 procent behalen, de beste score van het gewest en goed voor één zetel.

Burgemeester Philippe Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek heeft zijn MR-uitdaagster nipt verslagen met 29,18 procent tegenover 27,33 procent. Ook zijn PS-collega’s van Vorst (Magda De Galan), Evere (Rudi Vervoort), Sint-Gillis (Charles Picqué) en Sint-Joost-ten-Node (Jean Demannez) deden het goed en blijven dus op post. Al is het nog niet zeker of Demannez zelf wel burgemeester kan blijven, want de populaire Emir Kir behaalde 700 voorkeurstemmen méér dan de uittredende burgemeester. Ecolo-Groen wordt in Sint-Joost tweede met bijna 18 procent.

Eerste Ecolo-burgemeester

Verandering komt er wel in Watermaal-Bosvoorde. Hoewel het FDF er de grootste partij bleef (met 33,14 procent), sloten Ecolo-Groen (tweede met 23,59 procent), MR en de lokale lijst GMH in de loop van zondagavond een bestuursakkoord. Olivier Deleuze wordt zo de eerste Ecolo-burgemeester van het gewest.

Dit akkoord zou Ecolo wel de meerderheid kunnen kosten in Oudergem. Daar behaalde FDF-burgemeester Didier Gosuin een monsterscore van 64,12 procent met een lijst van de burgemeester en heeft dus helemaal geen coalitiepartner nodig, maar een voorakkoord met Ecolo (tweede met 14,07 procent) was er al wel. Gosuin liet weten uiterst ontstemd te zijn over de gang van zaken in Watermaal-Bosvoorde zodat de kans klein is dat Ecolo er tot de coalitie zal toetreden.

Ganshoren: coup-de-théâtre

Coup-de-théâtre ook in het kleine Ganshoren. De lijst van PS-burgemeester Michèle Carthé won er met 35,98 procent, maar de MR (20,43 procent) nam het initiatief om een alternatieve meerderheid op de been te brengen met de scheurlijst ProGanshoren van Pierre Kompany (22,57 procent) en Ecolo-Groen (9,13 procent).

In Elsene verliezen de coalitiepartijen MR-PS fors, maar blijft de MR wel de grootste partij met 29,09 procent (min 8,70 procent). Op twee staat Ecolo-Groen met 23,52 procent, op drie de PS met 16,61 procent (min 5 procent).

In Koekelberg behoudt MR-burgemeester Philippe Pivin een absolute meerderheid (56,33 procent) met zijn lijst van de burgemeester. Ook Armand De Decker kan MR-burgemeester van Ukkel blijven (47,32 procent) en haalde zelfs meer voorkeurstemmen dan federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders die Luik voor Ukkel inruilde.

In Etterbeek verliest MR-burgemeester Vincent De Wolf zijn absolute meerderheid door de breuk met het FDF (dat nu met een aparte lijst opkwam), maar de coalitie zou worden voortgezet. Ecolo-Groen werd er tweede met bijna 17 procent.

In Jette en Sint-Agatha-Berchem blijven de CDH-burgemeesters op post. Dat is zeker ook het geval voor Olivier Maingain (FDF) van Sint-Lambrechts-Woluwe, die een absolute meerderheid van 55,69 procent haalt, en waarschijnlijk ook voor Willem Draps (MR) van Sint-Pieters-Woluwe, al heeft die door de breuk met het FDF wel stevige concurrentie gekregen van CDH, FDF en een lokale lijst. Die zouden er aan denken om een alternatieve meerderheid tegen Draps te vormen.

Globaal in het gewest

Globaal genomen houden de Brusselse burgemeesters dus goed stand en heeft de breuk tussen MR en FDF niet voor grote verschuivingen gezorgd. Ecolo-Groen is in vele gemeenten de tweede of derde partij en zal ook tot bestuursmeerderheden toetreden, in Watermaal-Bosvoorde levert ze zelfs de burgemeester.

Het Vlaams Belang is ook in Brussel van de kaart geveegd en de zes zetels voor N-VA bevestigen de trend van die partij in Vlaanderen maar heel gedeeltelijk. Ten slotte is er de goede score van PTB-PVDA in enkele gemeenten, wat een zetel oplevert in Molenbeek en Schaarbeek. Opvallend is ook de relatief hoge score van blanco stemmen: van 8,85 procent in Molenbeek tot slechts 2,63 procent in Sint-Pieters-Woluwe.

take down
the paywall
steun ons nu!