Bunkerdak Prekerskazerne krijgt extra flora

dinsdag 18 september 2012 15:28

ANTWERPEN – Het dak van de CPRA-bunker, gelegen tussen de Prekerstraat en de Willem Lepelstraat in de Antwerpse Sint-Andrieswijk, die eigendom is van de stad Antwerpen, werd tijdens de maand september door de Stedelijke Groendienst grondig opgekuist en van nieuwe beplantingen voorzien.

Dit verborgen stukje openbaar – maar niet toegankelijk groen, in de wijk tussen de sociale woningen op de voormalige gronden van de Prekerskazerne, biedt onderdak aan zeldzame stadsmussen en merels tussen de struiken en de boompjes die het dak van de bunker sieren en is zodoende een belangrijke meerwaarde voor de omwonenden.

Oase

In feite is het dak van de bunker een parkje op zich, maar dan zonder honden, bejaarden en spelende kinderen. Een oord van rust dus en pure spontane natuur. Er is in het verleden een plan geweest om de bunker af te breken, maar omdat dit omwille van budgettaire redenen, quasi onmogelijk is, besliste het stadsbestuur een extra financiële inspanning te leveren het gedrocht dan maar te verfraaien.

Bloemrijk landschap

De Groendienst behield een groot gedeelte van de vaste beplanting op de bunker. De grote bomen en struiken werden niet gerooid. Wel werd de wildgroei aan klimop weggehaald die werd vervangen door hangplanten die, zowel in de lente als tijdens de zomer, voor een fleurig en bloemrijk landschap moeten zorgen. 

Bunkerverdriet

Er wordt nu gehoopt dat de sluikstorters die aan de achterzijde van het appartementsgebouw van de Willem Lepelstraat 15 en 17 wonen en die in feite nog het meest kunnen genieten van de flora op de bunker, ophouden allerlei rommel vanuit hun appartementen op het dak van de bunker te deponeren. Een hardnekkig probleem dat in de omgeving voor heel wat ‘bunkerleed’ zorgt en moeilijk te bestrijden is omdat het dak door de mensen van Opsinjoren niet op dezelfde manier kan worden onderhouden als het parkje aan de voorkant van het gebouw, waar trouwens nog steeds wekelijks tonnen zwerfvuil moet worden opgeruimd. Het dak van de bunker kan immers maar een paar keren per jaar worden proper gemaakt omdat je er zo maar niet op kan. Bovendien is het sluikstort op de bunker vanop de begane grond niet te zien en zijn het dus vooral de bewoners van de laagste verdiepingen die zich doodergeren aan dit halsstarrig gebrek aan burgerzin.

Opgetogen

Maar die zijn uiteraard allemaal erg opgetogen dat hun uitzicht wordt opgefleurd door dezelfde mensen die voor de indrukwekkende bloemenzee op het Theaterplein hebben gezorgd. En zo wordt er door de bewoners die deze interventie van de Groendienst wel weten te appreciëren al ongeduldig uitgekeken naar de lente van 2013, wanneer het resultaat van de aanplantingen zich in volle glorie zullen manifesteren.        

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!