Koerdisch Nieuwjaar Newroz gaat van start met een hongerstaking

Koerdisch Nieuwjaar Newroz gaat van start met een hongerstaking

vrijdag 16 maart 2012 15:14
Spread the love

De nieuwjaarsviering in Vlaanderen wordt duidelijk anders dan bij de Koerden gevierd. We verwennen onze buiken met de fijnste ingrediënten en wijnen, maar de Koerden verhongeren zich omdat ze door de wereld genegeerd worden. Met hun hongerstaking klagen de actievoerders de schendingen van de mensenrechten binnen en buiten de Turkse gevangenissen aan, alsook de inzet van chemische wapens door de Turkse staat tegen de Koerdische bevolking en de opsluiting van de Koerdische volksvertegenwoordigers, journalisten, schrijvers, mensenrechtenactivisten en actievoerders. In Brussel nemen tientallen actievoerders uit solidariteit deel aan deze internationale hongerstaking.

Elk jaar zorgen de Newroz-festiviteiten voor grote spanningen in Turkije en Koerdistan. De Koerden, 20% van de bevolking, vieren dan het Koerdisch Nieuwjaar en het begin van de lente. Maar ze grijpen deze hoogdag voor de oude Mesopotamische volkeren ook aan om massaal te manifesteren tegen de repressie en etnocide door de Turkse staat. Er hangt vooral spanning in de lucht aan de Bosporus. De Turkse autoriteiten weigeren om de Koerdische Istanboeli vergunning te geven om hun Nieuwjaarsviering op 18 maart aan te vatten. In Amed (Diyarbekir) de grootste stad in Noord Koerdistan (Turkije) zijn al sinds één maart tachtig burgemeesters in hongerstaking uit protest tegen de heksenjacht van de Turkse autoriteiten op de Koerdische volksvertegenwoordigers en tegen de erbarmelijke omstandigheden waarin deze gevangengenomen Koerden in de Turkse gevangenissen behandeld worden.

Het is alsof de wereld verblind is door de “Arabische lente” en het leed van de Koerden die ook voor een democratisch bestaan binnen de grenzen van Turkije strijden negeert. Of is het toevallig dat vanaf de aanvang van de “Arabische Lente” begin vorig jaar de Turkse autoriteiten hun brutaliteiten tegen de Koerdische bevolking hebben hervat met als kers op de taart het inzetten van de chemische wapens op de grens met Irak; zogezegd tegen PKK-doelwitten maar waarbij ook veel burgers slachtoffers vielen. Terzelfdertijd wast het Turkse regime haar handen wit met de overgedramatiseerde “opvang” van de Syrische vluchtelingen.

De wereld zwijgt en wil de brutaliteiten van de Turkse staat tegen de Koerden niet zien en veroordelen ….

Links:

Persmap:  Indefenite Kurdish Hunger strike
http://twitdoc.com/upload/hevallo/hungerstrikefile.pdf

The Hunger Strike
http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/2012/03/the-hunger-strike-in-turkey.html

Tension rises as governorship bans Newroz celebration
http://www.diclehaber.com/2/22/viewNews/299850

Meer lezen?

“Hebben de Koerden in Turkije recht op zelfverdediging” van HUGO VAN ROMPAEY en uitgegeven door het Koerdisch Instituut
http://www.kurdishinstitute.be/nederlands/activiteiten/2251.html

take down
the paywall
steun ons nu!