Stop the War
Opinie, Midden-oosten, Nieuws, Wereld, Politiek, Vredesactie, Vrede vzw, Turkije, Israël, VS, Iran, Syrië, Intal, Militaire interventie, Vredesbewegingen, Bewapeningsbeleid -

Kerstoproep tegen nieuwe oorlog in het Midden-Oosten

In een gezamenlijke kerstoproep waarschuwen enkele vredesorganisaties voor een nieuwe militaire interventie in het Midden-Oosten.

vrijdag 23 december 2011 12:55
Spread the love

De organisaties intal, Vrede vzw en Vredesactie stellen vast dat er “in westerse politieke kringen openlijk wordt gesproken over een mogelijke militaire interventie als reactie op het geweld in Syrië en/of de vermeende kernwapenambities van Iran.” Beide landen kregen al een batterij sancties over zich heen.

Het voortouw wordt – net als tegen Libië – opnieuw genomen door Frankrijk, dat zich de jongste jaren ontpopte als de belangrijkste Europese wapenleverancier van Arabische autoritaire regimes. Parijs pleit voor een beveiligde zone voor de bescherming van burgers in Syrië en sluit andere vormen van militaire interventie niet uit.

“Op aangeven van de Verenigde Staten speelt Turkije, dat het zelf niet nauw neemt met de mensenrechten van opposanten, een voortrekkersrol om de druk op Syrië op te voeren. Volgens onbevestigde berichten worden opstandelingen vanuit het buitenland bewapend waardoor het geweld alleen maar kan toenemen”, zo luidt het in de kerstoproep.

Ook tegen Iran bestaat al enkele jaren een dreiging van militaire actie door Israël, daarin gesteund door een deel van de politieke top in de VS. Maar, “Israël is zelf een nucleaire macht die – in tegenstelling tot Iran – weigert het non-proliferatieverdrag te ondertekenen. Het laatste rapport van de IAEA (nvdr: Internationaal Atoomagentschap in Wenen) levert nog altijd geen bewijs dat Iran een programma heeft lopen voor nucleaire wapens.”

Volgens de vredesorganisaties is er “een band tussen de aanpak van Syrië en Iran: het streven naar een verandering van regime in Syrië hangt samen met de Israëlisch-Amerikaanse agenda om het Iraanse regime te verzwakken. En natuurlijk zijn economische en geostrategische belangen in de regio van het Midden-Oosten nooit ver weg.”

Een militaire interventie tegen Iran of Syrië zal “destabiliserende gevolgen hebben voor de hele regio”. Er moet “na Afghanistan, Irak en Libië alles aan gedaan worden om een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten te vermijden.”

In hun kerstoproep verzetten de vredesorganisaties zich tegen elke militaire interventie in Syrië en Iran. Ze veroordelen ook elk gewelddadig optreden tegen ongewapende burgers die vreedzaam demonstreren.

Ze vragen dat er ernstig werk wordt gemaakt van bemiddeling en dialoog zoals bijvoorbeeld voorgesteld door de ALBA- (nvdr: Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América, onder leiding van Hugo Chávez van Venezuela) en de BRICS-landen (nvdr: de groeilanden Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). De Iraanse kwestie moet worden ingepast in de afkondiging van een kernwapenvrije zone. Ze vragen dat er alles aan gedaan wordt om de Conferentie over een Kernwapenvrij Midden-Oosten (2012, Finland) te doen slagen, zodat een resolutie van 1995 in het kader van het non-proliferatieverdrag eindelijk wordt uitgevoerd.

intal, Vrede vzw, Vredesactie
de initiatiefnemers van deze kerstoproep

De volledige oproep met alle eisen kun je lezen op de websites van de betrokken organisaties.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!