Jongeren begrijpen Tobback niet meer
Opinie, Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Jongeren, SP.A, Politieke crisis, Jong Groen!, Louis Tobback, Watmet -

Jongeren begrijpen Tobback niet meer

Burgergrootvader Louis Tobback (SP.A) begrijpt de jeugd niet meer. Ik kan hem verzekeren dat het onbegrip wederzijds is. Geen nood, met een beetje uitleg snapt hij wellicht iets beter onze bekommernissen. Net zo min als Louis Tobback spreekt voor ‘de senioren', spreek ik voor de jeugd. Ik geef enkel mijn mening als twintiger en bestuurslid van Jong Groen!

dinsdag 31 mei 2011 16:15
Spread the love

Beste heer Tobback,

Ik lees dat jongeren “het liefst betogen van maandag tot vrijdag, want voor de zaterdag hebben ze alsnog een lastminutevlucht van Ryanair naar weet-ik-veel-waar geboekt”.

Als u refereert naar de Shame-betoging van begin dit jaar: die vond wel degelijk plaats op een zondag. Logisch, want behalve de studenten en de almaar groeiende groep die getroffen wordt door de jeugdwerkloosheid, gaan jongeren door de week naar het werk.

Waarom we dat doen? Bijvoorbeeld om de sociale zekerheid in stand te houden. Ik ben jong, maar niet zo jong dat ik me niet die campagne herinnerde waarin een zeker iemand ons beloftes deed over de sociale zekerheid.

Mooie beloftes, maar vandaag krijgen jongeren de boodschap te horen dat die binnenkort wordt omgedoopt in sociale onzekerheid. Het feit dat we nog altijd geen regering hebben, helpt daar niet aan. Daar maken wij ons ernstige zorgen over, meneer Tobback. Sterker nog: we voelen ons in de steek gelaten.

Dus vraagt u alstublieft niet met zoveel dedain “om wat te doen?” als we smeken om een regering. U zou toch als geen ander moeten weten wat een regering behoort te doen? Bovendien hebben we al laten horen wat we wilden van die regering.

Wie dat nu al is vergeten, heeft een geheugenprobleem. We hebben bijna een jaar geleden gestemd op partijen met verkiezingsprogramma’s, die willen we nu uitgevoerd zien. Het probleem is natuurlijk dat die verschillende programma’s niet zo makkelijk verenigbaar zijn. Dat begrijpen we heus wel.

Ook ‘de’ jeugd staat voor veel verschillende dingen. Desalniettemin lijkt het ons niet te veel gevraagd om dit land te verlossen uit het democratische vacuüm waarin we nu al maanden verkeren.

Vliegen we te veel rond met Ryanair? Kan zijn, al denk ik dat lang niet alleen jongeren graag gebruik maken van deze kans om van onder de kerktoren vandaan te piepen en iets van de wereld te zien. En dan nog.

Het is niet onze generatie geweest die plat op de buik is gegaan voor deze luchtvaartdiscounter, zelfs al mogen de werknemers in Charleroi van hun Ierse werkgever niet meegenieten van die Belgische sociale zekerheid die we net al eventjes noemden.

Belangrijker: het is niet onze generatie geweest die beslist heeft dat vliegtuigen zover boven ons allen verheven zijn dat hun brandstof belastingvrij is.

Het is absoluut niet onze generatie geweest die met olie heeft gemorst alsof het limonade op een kinderfeestje betrof. Het is wél onze generatie die mag opdraaien voor de klimaatcrisis. Jullie hebben in zoveel opzichten boven jullie stand geleefd, wij betalen.

Hoe durft u ons verwend te noemen, terwijl voor ons de beschikbaarheid van voldoende energie veel minder vanzelfsprekend is dan voor uw generatie? Zijn wij verwend, als in het nieuws komt dat voor de meerderheid van de jongeren een eigen huisje kopen een onhaalbare droom is? Verwend, als we weten dat één op de vijf kinderen opgroeit in armoede? Van ons wordt gezegd dat wij de eerste generatie zijn die het slechter zal hebben dan hun ouders.

Als u ons ongenoegen niet begrijpt, dan vrees ik veeleer dat uw generatie verwend is, hoe onwaarschijnlijk dat ook klinkt voor iemand die de oorlog nog meemaakte. Natuurlijk, dat geldt niet voor alle ouderen, en we weten dat er voldoende gepensioneerden zijn die heel goed weten wat jonge mensen drijft. Kan het zijn dat het een geval van niet willen begrijpen is, in plaats van niet kunnen, meneer Tobback?

U zegt dat de jongeren niet weten aan wie ze die welvaart te danken hebben en hoe ze die in stand moeten houden. Dat eerste durf ik te betwijfelen. Wat het tweede betreft: daar heb ik zo mijn ideeën over, maar niet het definitieve antwoord.

Als u of eender wie van uw generatie dat wel pretendeert te hebben, laat dat dan alstublieft weten. Want degenen die we nu het mandaat gegeven hebben om daarvoor te zorgen, zijn duidelijk niet op de goede weg.

De gemiddelde Belg gaat vroeg met pensioen. Te vroeg, om het systeem betaalbaar te houden. U bent allesbehalve gemiddeld en met uw 73 jaar nog altijd aan het werk. U heeft een indrukwekkende staat van dienst, waarvoor ik enkel veel bewondering kan hebben.

Meer dan eender wie heeft u uw pensioen ondertussen ruim verdiend. En als u de jongeren niet meer begrijpt, toch een belangrijke groep inwoners van de stad die u bestuurt, dan wordt het misschien tijd dat u van dat pensioen gaat genieten. Wij zullen er met plezier voor betalen.

Eline Strik

Eline Strik is bestuurslid van Jong Groen!

take down
the paywall
steun ons nu!