Jenneke Christiaens (VUB)

 

Interview, Nieuws, België -

“Sommige politici aanvaarden niet dat de overheid kritisch in het oog gehouden wordt”

Ook in academische kringen maakt men zich zorgen over de dreigende ontmanteling van het kinderrechtencommissariaat. “Je hebt een kritische waakhond nodig die vanuit die specifieke invalshoek van de rechten van het kind toezicht houdt”, zegt criminologe Jenneke Christiaens (VUB).

woensdag 4 mei 2011 15:07
Spread the love

Het Kinderrechtencommissariaat afschaffen, vindt criminologe Jenneke Christiaens helemaal uit den boze, maar ook een afslanking ziet ze niet zitten. “Het Kinderrechtencommissariaat is een voorbeeld voor Europa. Je hebt een kritische waakhond nodig die vanuit die specifieke invalshoek van de rechten van het kind toezicht houdt. Als er al iets moet gebeuren, is het juist de onafhankelijkheid versterken.”

Sommige fracties in het Vlaams parlement stelden voor om de taken van het Kinderrechtencommissariaat door te schuiven naar bijvoorbeeld Kind & Gezin. “Dat is geen goed idee want Kind & Gezin heeft niet die heel speciale invalshoek van de kinderrechten. Zij maken geen kinderrechtenanalyse van wetten en overheden. Geen enkele andere organisatie heeft dat heel specifieke uitgangspunt”, zegt Christiaens.

Taken van het Kinderrechtencommissariaat afnemen en elders onderbrengen, vindt Christiaens ook geen goed idee. “Het Kinderrechtencommissariaat heeft verschillende functies: adviseren, expertise opbouwen, sensibiliseren, … Al die functies versterken elkaar.”

In de nota van Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans wordt onder meer voorgesteld om de onderzoeksfunctie onder te brengen bij het onlangs opgerichte Kenniscentrum Kinderrechten (Keki). Jenneke Christiaens is één van de initiatiefnemers van het Keki. “Het voorstel om stukken van het Kinderrechtencommissariaat te verhuizen naar het Keki ligt me zwaar op de maag. Het Keki werd opgericht om de expertise toegankelijk te maken. Het is nooit de bedoeling geweest om het Kinderrechtencommissariaat voor de voeten te lopen en zeker niet om graantjes weg te pikken. Als dat gebeurt, dan stap ik uit het Keki. Het Kinderrechtencommissariaat moet geen onderzoekscentrum zijn, maar moet wel expertise kunnen opbouwen.”

Sommige fracties in het Vlaams parlement storen zich aan wat zij de politieke uitspraken van de kinderrechtencommissaris noemen. “Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch klagen ook toestanden aan. Is dat dan ook politiek? Die politici aanvaarden gewoon niet dat een organisatie als het Kinderrechtencommissariaat de overheid in het oog houdt”, zegt Jenneke Christiaens.

take down
the paywall
steun ons nu!