Schoollening van Dexia aan 13 procent?
Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Dexia -

Schoollening van Dexia aan 13 procent?

Dexia biedt ouders die bij het begin van het schooljaar diep in de buidel moeten tasten een schoollening aan. Daarop moeten die dan wel 13 procent interest betalen. "De redenering is even eenvoudig als pervers", reageert Welzijnszorg.

dinsdag 31 augustus 2010 17:31
Spread the love

Welzijnszorg vernam met verbijstering de reclamecampagne die de bank Dexia voert naar aanleiding van het begin van het nieuwe schooljaar. Men biedt een kortetermijnkredietopening aan om de bijkomende kosten die het begin van het schooljaar met zich meebrengt te overbruggen. Het vrt-journaal verwoordde dit zeer toepasselijk: “Dexia probeert een graantje mee te pikken van het fenomeen dat veel ouders de hoge schoolkosten niet aankunnen.”

Hoewel maatregelen, zoals de maximumfactuur in het basisonderwijs, trachten om de kostprijs van het leerplichtonderwijs voor ouders te beperken, blijft het begin van het schooljaar een zware dobber voor het gezinsbudget van mensen in armoede. Welzijnszorg pleit daarom al langer voor verdere maatregelen om financieel minder begoede gezinnen te ondersteunen bij de schoolkosten. Zeker in het secundair en hoger onderwijs lopen deze vaak nog hoog op.

De reclamecampagne van Dexia maakt dit probleem opnieuw duidelijk. De bank heeft deze doelgroep ontdekt en voert rechtstreeks reclame naar mensen die moeilijkheden hebben om deze kosten te dragen. Dexia doet dit echter niet uit naastenliefde. Neen, men moet voor deze kortetermijnlening maar liefst 13% intrest betalen.

De redenering is even eenvoudig als pervers. We nemen een financieel zwakke doelgroep, we richten ons op iets wat iedereen na aan het hart ligt, namelijk de toekomst van hun kinderen, we bieden hen een product aan ‘op hun maat’: een consumentenkrediet voor leerplichtonderwijs en tenslotte gaan wij met de riante winst (13%!) aan de haal. Een perfecte en perverse commerciële logica.

Hoewel er niks onwettig is aan deze lening, eisen wij wel de onmiddellijke terugtrekking van deze campagne. Dexia heeft als bank, via de Groep Arco, haar wortels binnen de Christelijke arbeidersbeweging. Welzijnszorg is daarin als geassocieerde partner actief. Armoedebestrijding op de agenda zetten van alle takken van deze beweging is één van onze opdrachten.

De hele arbeidersbeweging liep in haar lange geschiedenis voorop in de strijd voor de democratisering van ons onderwijs, waarbij de betaalbaarheid hoog op de agenda stond en staat. Een bank met die wortels kan onmogelijk dit soort campagnes verantwoorden.

Welzijnszorg wil tenslotte ook de minister van onderwijs erop wijzen dat er nog veel werk is in het onderwijs. De sociaal economische achtergrond van leerlingen heeft in ons land een zeer sterke invloed op de schoolresultaten. Dit ligt niet alleen aan de vaak nog hoge kosten. Investeren in ons onderwijs is echter een goede belegging, dit in tegenstelling tot de schoollening van Dexia.

take down
the paywall
steun ons nu!