De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zuid-Afrika kickstart verantwoord reizen

Zuid-Afrika kickstart verantwoord reizen

maandag 15 januari 2018 16:31
Spread the love

Een nieuw jaar, een nieuw hoofdstuk, in een wondermooi verhaal!! 2017 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Duurzaam Toerisme en Ontwikkeling. Niet verwonderlijk als je weet dat de toeristische sector jaarlijks verantwoordelijk is voor een groot percentage van de inkomsten in armere landen. En al denken velen bij ‘duurzaam en ecologisch reizen’ aan onhygienische en -comfortabele toestanden, hoeft dit zeker niet het geval te zijn.

Jaarlijks is de toeristische sector verantwoordelijk voor 10% van het wereldwijde GDP en komt hierbij op de 3de plaats na de olie en chemische industrie. Sinds 2009 mag er voor het internationale toerisme zelfs een jaarlijkse stijging worden opgetekend van 7%. Tegen 2030 wordt er verwacht dat meer dan de helft -800 miljoen reizigers- van het internationale toerisme zich zal richten op de zogenaamde groeilanden en momenteel is reeds 1 op de 11 werknemers aan de slag in deze industrie. Dit met bijna twee keer zoveel vrouwen als mannen in vergelijking met andere sectoren.

De duurzame start in Zuid-Afrika

Het is dan ook niet verwonderlijk dat tal van bedrijven, NGO’s en overheden zich willen inzetten voor het verbeteren van de levenskwaliteit van de lokale dienstverleners en hun omgeving. In Zuid-Afrika startte in 2001 de internationale milieuvereniging IUCN (International Union for Conservation of Nature) met een pilootproject dat 12 jaren later werd uitgebreid buiten de landsgrenzen. Het Fair Trade Tourism certificaat werd geboren.

Het label startte een overkoepelend Fair Trade label specifiek gericht op de toeristische sector met als als belangrijkste punten : een eerlijk loon, respect voor mens en natuur, interne democratie & transparantie en steun aan de lokale economie. Dit alles zorgt ervoor dat aanbieders van deze reizen ervoor zorgen dat zowel de lokale partners als de reizigers mensenrechten, cultuur en milieu eerbiedigen.

Door te kiezen voor een aanbieder met het FTT label ben je dan ook zeker dat je terecht komt op een plek waar niet enkel wordt ingezet op duurzame ontwikkeling & opleiding van medewerkers, bescherming van jonge arbeidskrachten en bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ook lokaal aankochte voeding, bescherming van de biodiversiteit en het hergebruik van afvalstoffen horen bij de verantwoordelijkheden die de aanbieders van rondreizen op zich nemen.

Het eerste Fair Trade reisbureau in België

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren er al enkele reisbureaus actief die zich door de certificatie hadden geworsteld, maar begin 2017 startte ook in België de eerste reisorganisator op met het FTT label. Zuid-Afrika Reizen werd opgericht door Fredric Switser, die na een tiental bezoeken aan het land en er in 2009 te trouwen, enkele jaren geleden startte met de voorbereidingen van de opstart. Wens je verantwoord een rondreis in Zuid-Afrika te boeken kan je bij hen dan ook rekenen op verschillende opties die je reis nóg meer diepgang en plezier bezorgen. Het gespecialiseerde reisbureau werkt ook op maat, zodat elke reis uniek is, met veel vrijheid én ondersteuning. Zo heb je altijd de keuze tussen wat meer luxe, kleinschaligheid of authenticiteit.

Want al bezoeken velen onder ons waarschijnlijk graag wel eens een leuke strandbar, een rustieke berghut of bruisende stad, échte originele reis ervaringen kunnen zorgen voor die spreekwoordelijke kers op de taart. Je brengt hierdoor ook bij aan vredige diplomatie, culturele diversiteit en waardevolle ervaringen. Door hiermee rekening te houden tijdens je volgende reizen zorg je dan ook zelf mee voor die mooiere wereld waar we allen van dromen.

take down
the paywall
steun ons nu!