De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

(c) Willemjan Vandenplas

Zou Modi nog weggestemd kunnen worden deze verkiezingen?

maandag 6 maart 2023 02:23
Spread the love

Eind dit jaar zijn het verkiezingen in India, het ziet er naar uit dat Modi zal winnen. Alhoewel de Congres-partij is goed bezig. Hun leider Rahul Ghandi probeerde de beweging weer op de sporen te trekken. Modi ziet hem dan ook als een competitor, zijn medestanders noemen hem een ‘fake’, omdat hij uit het Ghandi-Nehru kamp komt, en dus geen afstammeling is van Mahatma.

In India zijn er sinds enkele verkiezingen veel partijen, vroeger waren dit de communisten in het binnenland, Hindu-Nationalisten en de Congres-Partij die ongeveer elke andere partij vertegenwoordigde. Daarom was het ook een partij gebaseerd op samenwerking van verschillende partijen. Dit is nu niet meer het geval en er is bevoorbeeld een Dalith-partij, verwijzend naar de laagste kaste. Sinds 2014 is Narandhra Modi aan de macht, zijn partij is rechts en vertegenwoordigd een samengaan van nationalisme met religie, terwijl dit meestal met taal is.

Tijdens Modi zijn beleid kwamen er elf zogenaamde extreem-rijkenof Tycoons bij, terwijl de portefeuile van de doorsnee Indiërs niet verbeteerde. Dit geld van de Tycoons werd uitgegeven om het beleid van Modi te stutten. Er was sprake van marktmanipulatie en fraude bij onder andere Gautam Andani, op een bepaalde moment de derde rijkste man ter wereld. Internationaal investeerde hij in havens, nationaal in cementfabrieken en wegen. Hij deed dit volgens het beleid van Modi. Hij is ook de belangrijkste filantroop in 18 provincies van India.

In januari werd er een dossier gepubliceerd door Zwitserse organisatie dat ongeveer vierhonderd pagina’s telde. Hier wordt uit de doeken gedaan hoe het imperium van Adani in zijn werk gaat. Adani riposteerde dat dit werd gebruikt om hem in een negatief daglicht te stellen. Door het onderzoek verloor hij hierdoor enorme sommen geld en is nu de 37ste rijkste man ter wereld. En de andere Indische Tycoons verliezen nu ook geld. In een land zoals India is dit wel heel voelbaar.

Modi die niet inversteerde in de armste bevolking. We kunnen ons weer de vraag beginnen stellen waarom er in het groot kapitaal werd geinvesteerd? Er zitten namelijk veel westerse bedrijven in het imperium van Andani. Waarom werd er niet geïnvesteerd in in de strijd tegen ongelijk, waarin India het zo slecht in doet. Het zou me niet verbazen moest Andani de nieuwe Trump worden van India en dat Modi maar een stroman was van het groot kapitaal in India met Westerse steun. Gaan we dan echt naar een wereld waar het kapitalisme vrij spel krijgt.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!