De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zes Ethereum Projecten en de Vijf Concurrenten

Zes Ethereum Projecten en de Vijf Concurrenten

vrijdag 12 februari 2016 18:57
Spread the love

In januari 2015 onthulde IBM zijn adept proof of concept in een artikel genaamd “Device Democracy – Saving the future of the internet of things”. Het rapport legt uit dat Blockchain en zijn use cases binnen de omgeving van IoT zeer belangrijk zijn om revolutionair te worden als tool voor transactieprocessen. ADEPT heeft gekozen om een fork van de Ethereum code te gebruiken voor zijn missie en het gebruik van autonome telemetrie. In het rapport beschrijft IBM hun visie op het project in de volgende woorden.

“In onze visie van een gedecentraliseerde IoT is Blockchain het kader dat de transactieprocessen en coördinatie tussen de interactieve devices faciliteert. Iedere entiteit bestuurt zijn eigen rol en gedrag, wat resulteert in een ‘internet van gecentraliseerde autonome entiteiten’ – en dus democratie in de digitale wereld.”

Het Airlock Project

Het door Ethereum aangedreven Airlock wordt ook wel de ‘volgende generatie keyless protocol’ genoemd. Het platform maakt primair gebruik van twee gebruikers, de lockmasters en keyholders, die samen een lockbox mechanisme kunnen openen en sluiten. Op zijn website beschrijft Airlock hoe “lockmasters probleemloos toestemming kunnen geven aan een keyholder, die vervolg
ens toegang heeft tot een lockbox of eigendom onder specifieke voorwaarden”. Het voordeel van het gebruik van Ethereum’s Smart Contracts stelt Airlocks DApp (Decentralized Application) in staat om een programmeerbare omgeving te creëren waarin deze automatisering operabel kan zijn zoals de makers het beschrijven.

Microsoft Azure

Vorig jaar kondigde Microsoft zijn nieuwe Cloud-based ‘Blockchain as a Service’ platform aan (Baas). Het bedrijf heeft al veel verschillende type distributed ledgers aangekondigd gedurende de onderzoeks- en ontwikkelfase van h
et project. Blockchains zoals Ripple, Factom en Emercoin zijn reeds aan het systeem geïntroduceerd, maar de media heeft besloten om zijn aandacht te focussen op het gebruik van Ethereum. Recentelijk heeft R3 CEV wereldkundig gemaakt dat het gebruik heeft gemaakt van het Ethereum protocol via Azure, om elf banken met elkaar te verbinden voor een Bank-to-Bank (B2B) platform. Met de onthulling van de eerste technical preview van Azure Stack heeft het Microsoft Cloud team de manifestaties van het project aan het publiek kunnen tonen.

 

Algorythmix

Algorythmix is een op Blockchain gebaseerd kredietbeoordeling systeem, en een KYC platform dat recentelijk de eerste prijs heeft gewonnen in de ‘Citi Mobile Challenge’. Het platform ‘Cetas’ is een gedecentraliseerd prototype dat gebruik maakt van de Blockchain technologie om een tweesplitsing aan te brengen in de traditionele wijze waarop kredietbeoordelingen worden afgehandeld. Algorythmix heeft zich hier als volgt over uitgesproken tegen de IBTimes UK: “Cetas is een gedecentraliseerd platform dat het mogelijk maakt om KYC data te delen met behulp van Blockchain technologie. Het platform heeft een extra laag met de functie van een gedecentraliseerde kredietbeoordeling, evenals geavanceerde functies die het schaalprobleem kunnen oplossen.” Daarnaast heeft de Blockchain service heeft ook andere lopende projecten die nog niet volledig zijn uitontwikkeld. Bijvoorbeeld Basil, gericht op het berekenen van het cyber veiligheidsrisico voor elektronische verzekering. Of Hermes, een platform voor sensornetwerken voor industriële IoT toepassingen.

CubeSpawn

CubeSpawn is een FMS (Flexible Manufacturing System) dat grootschalige fabrieksautomatisering mogelijk maakt. De website beschrijft het initiatief als een “open source project om hoogwaardige, prijsbewuste, modulaire productiemachines te ontwikkelen, van hoofdzakelijk hergebruikte industriële ‘afdankertjes’.” Het project wil technologische voorspoed voor iedereen toegankelijk maken, zodat de wereld optimaal zijn bronnen en kennis kan alloceren. De leidende overtuiging is dat een ‘lokale hightech industrie’ veel van de wereldproblemen op kan lossen. Potentiele positieve uitkomsten van het project zijn een reducering in het verschepen over grote afstanden, een reducering in de brandstofkosten, een toename in de recycling van materialen en een einde aan de arbeidsongelijkheid.

Augur

Augur is een prediction market die bovenop de Ethereum Blockchain is gebouwd. Het concept is een tool die gebruikers in staat stelt om evenementen te voorspellen, door het gebruik van een software die de kansen van iedere waarschijnlijkheid beter kan doorgronden dan dat het menselijk brein dat zou kunnen. Het protocol heeft als doel om meer consistent te zijn, wat het wedden op sportevenementen, verkiezingen en andere toekomstige evenementen moet vergemakkelijken. Augur maakt gebruik van een token in zijn systeem genaamd REP (reputation) die de gebruiker een vertrouwen moet geven in het netwerk. Degenen die het systeem waarheidsgetrouw hebben gebruikt worden na afloop van het evenement beloond met REP. De startende onderneming heeft recentelijk zijn crowd sale afgerond, en heeft zijn eerste contract bij Ethereums Frontier opgesteld.

Wat gaat er volgen in de 2.0 strijd?

Het Ethereum project heeft veel ontwikkelaren rondom zich verzameld die enthousiast knutselen met de code en waardevolle use cases vinden. Maar ondanks dat heeft de programmeerbare currency een aantal concurrenten op zijn radar staan die gemotiveerd zijn om hetzelfde doel te bereiken. Maidsafe, Tau Chain en Counterparty zijn andere projecten met vergelijkbare doelstellingen als het Ethereum project. In november 2014 heeft Counterparty de controverse aangewakkerd door de ETH software naar zijn platform te porteren. Het project geeft aan Bitcoin’s ledger te gebruiken binnen zijn netwerk. Op hun website vermelden zij: “Counterparty is een gratis en open platform dat sterke financiële tools in de handen plaatst van iedereen met een internetverbinding. Door het vermogen van het Bitcoin netwerk aan te wenden, wil Counterparty een robuuste en veilige marktplaats creëren, direct op de Bitcoin Blockchain.

Rootstock
Een andere vriend of mededinger is Rootstock. Dit platform gebruikt Bitcoin’s Blockchain om een alternatieve en tegenovergestelde token aan te bieden. Rootstock claimt dezelfde capaciteiten te hebben als Ethereum, en suggereert dat zij complementair aan elkaar kunnen zijn. Diego Gutierrez Zaldivar – medeoprichter van Rootstock – zegt hierover in een Reddit post:

“Het is positief dat Rootstock VM volledig compatibel is met Ethereum VM. Dit biedt de gebruiker twee platformen die zijn applicatie kunnen runnen, met twee verschillende beveiligingsmodellen en user bases. Wij willen de ontwikkelingsgemeenschap van Ethereum versterken, niet beconcurreren of bedreigen.”

Tau Chain is een ander project dat claimt in staat te zijn om het 2.0 spel naar een hoger niveau te tillen. De ontwerpers van Tau geloven dat het completeren van Ethereums Turing niet noodzakelijkerwijs de juiste richting is. Ohad Asor van de Tau teams geeft aan dat zijn platform – in tegenstelling tot ETH – geen token nodig heeft om te kunnen opereren. Hij zegt hierover: “Ethereums model vereist een coin, een brandstof. Tau heeft geen coin nodig omdat de gebruikers zelf een overeenstemming bereiken over het economische karakter van het netwerk, en vervolgens zelf een incentive definiëren die zij adequaat vinden. Dit kan globaal over het hele netwerk of alleen over een lokale Tau klant.

Maidsafe
Maidsafe is een project waarvan tevens gezegd kan worden dat zowel een vriend als concurrent van ETH is. Het project heeft als doel om een gedecentraliseerd peer-to-peer platform te zijn attributen zijn vergelijkbaar met Ethereum. Sommigen zeggen dat Maidsafe beschouwd kan worden als een gedecentraliseerde opslag laag met een grote verscheidenheid aan applicaties. Maidsafe staat voor “Massive Array of Internet Disks, Secure Access For Everyone” en heeft de ambitie om het cyber landschap definitief te veranderen met zijn 2.0 platform.

Ethereum
Ethereum heeft zijn concurrenten. Ontwikkelaars zijn gedreven om hun platformen te laten opereren met dezelfde doelen en ambities. Veel van deze netwerken hebben reeds in de top tien ‘cryptocurrency marktglobalisatie’ gestaan en streven naar een plek direct onder Bitcoin. Daarnaast zijn er ook andere projecten die momenteel minder in de schijnwerpers staan, zoals Hivemind die net als het Augur platform met prediction markets werkt. Het project omschrijft zichzelf als een ‘peer-to-peer orakel protocol’ dat accurate data in de Blockchain absorbeert, en in de toekomst verschillende gelijkwaardige 2.0 toepassingen zal integreren in zijn systeem.

Het Ethereum project is zeker niet solitair in dit landschap van smart contract technologie en hoogontwikkelde Blockchains. En zoals we al eens eerder hebben gezien, zal Ethereum door moeten gaan met het zelfstandig creëren van vooruitgang om daadwerkelijk een effect te hebben binnen het netwerk.

take down
the paywall
steun ons nu!