De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zelensky in Brussel voor zwaar militaire materiaal, Lavrov in Baghdad voor tweede front?

woensdag 8 februari 2023 00:54
Spread the love

Door de winter in Oekraïne krijgen de opponenten meer ruimte om opzoek te gaan naar versterking. Waar Zelensky opzoek gaat naar zwaar materiaal in het Westen, gaat Lavrov op zoek naar een nieuw front op de grenzen met Turkiye. Beide zijn niet meer zeker van een overwinning en zullen het moeten hebben van het gewicht dat de wereld voor hen in de schaalwerpt.

Zelensky, de President van Oekraïne heeft van Poetin te horen gekregen dat hij gespaard zal worden bij militaire overgave van zijn land. Toch kiest Zelensky om de strijd verder te voeren. Zo is Frankrijk geïnsteresseerd om vliegtuigen te sturen naar Oekraïne.  Dit is namelijk de hoop van Macron om een eengemaakt Europees leger te maken. Ondertussen besloten Nederland en Duitsland om dit daadwerkelijk te doen en samen met Denemarken gaan ze tanks leveren aan Oekraïne. Het lijkt er op dat Zelensky zijn zin krijgt, natuurlijk heeft hij nog altijd geen eengemaakt Europees leger achter zich, maar hij krijgt veel steun uit ‘blok NATO’.

Lavrov, minister van buitenlandse zaken van Rusland daarentegen vertrekt binnen enkele dagen naar Baghdad om te evalueren of er een tweede front kan geopend worden? Armenië, Iran, Syrië en Irak zijn historische bondgenoten van Rusland. Iran staat onderdruk door een interne opstand, in Armenië komt er steeds meer protest omwille van de steun voor Rusland. We mogen niet vergeten dat de luchtbrug tussen Syrië en Rusland over Armenië loopt. Ondertussen loopt Georgië vol met Russische exilés zonder geld, maar in Baghdad loopt het vol met schietgrage Sjiitische milities die zich voorals nog gedeisd houden, maar wel eens vervolg willen breien aan het verzet dat ze tegen de VS-bezetting voerden. En in Syrië en Libanon loopt het vol wraakroepende Sjiitische wellusteling.

Enerzijds kunnen we maar één ding besluiten en dat is dat als het maar over honderd tanks voor Oekrainië en enkele vliegtuigen gaat, dan is er geen sprake van een oorlogsverklaring aan Rusland vanuit Europa. En anderzijnds, het leger dat klaarstaat in het tweede front een zooitje ongeregeld is, toch hebben zij een ‘Vostok-oefening’ achter de rug onder dezelfde vlag.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!