De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Zelenski op zoek naar wapens in Latijns-Amerika

Zelenski op zoek naar wapens in Latijns-Amerika

dinsdag 12 december 2023 04:12
Spread the love

Tijdens de ‘tome de pose’ of de inauguratie van Milei, de nieuwe president van Argenitinië, was er een opvallende gast. De oorlogspresident van Oekraïne, Zelenski, hij maakte een zeer uitgelaten indruk. Het heeft namelijk een probleem, de wapens die hij nodig heeft zijn niet meer ter berschikking in Europa, dus hij moet uitwijken naar Latijns-Amerika.

Zelenski wiens oorlog tegen Rusland op zijn einde loopt omwille van het feit dat Westerse landen zijn oorlog niet meer kunnen betalen. De steun van de VS zou een herverkiezing van Trump kunnen opleveren. In Europa schieten de extreem-rechtse door Poetin gesteunde regering uit de grond. Hierdoor ebt de steun voor Oekraïne weg.

Het is niet alleen een kwestie van geld, maar ook van manschappen. Als je met Oekraïne wilt meevechten moet je de Oekraïnse origine hebben, terwijl voor Rusland je trouw moet zijn aan de Russische staat. Dat is niet het enige probleem, Zelenski heeft ook de juiste wapens nodig. Zo’n oude Sovjet wapens vinden de Oekraïners nog in Latijns-Amerka. Er zijn daar nog veel wapendepots met materiaal dat Oekraïne goed kan gebruiken.

Het gaat hier dan voornamelijk over Zuid-Amerika. In Zuid-Amerika is er jaren gevochten geweest tegen de Sovjet Unie, dus het is niet zo dom om te denken dat die wapens van het verzet tegen het Amerikaanse imperialisme in haar achtertuin nog aanwezig zijn. Deze zouden nu een kentering kunnen betekenen voor Oekraïne.

Na de winter zou met de correcte logistiek er eens een vernieuwde adem kunnen gevonden worden om tegen de Russen te vechten. Vroeger kwam Iran Latijn-Amerika leeghalen, er werd in internationale media vaak gewag gemaakt van vliegtuigen vol auto onderdelen (wapens).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!