De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

“Wie niet voor Hamas kiest moet maar een coup plegen”

“Wie niet voor Hamas kiest moet maar een coup plegen”

vrijdag 20 oktober 2023 10:13
Spread the love
“De meerderheid van de bevolking van de Gazastrook heeft voor Hamas gestemd”, is een argument dat Israëlische politici gebruiken om het lukraak bombarderen van Gazanen te rechtvaardigen.
En volgens de Israëlische president Herzog zijn er geen onschuldige burgers. Als ze Hamas niet wilden, hadden ze maar een coup moeten plegen!
Wat betreft het argument van de verkiezingen.
De laatste parlementsverkiezingen in Gaza werden gehouden in 2006. Volgens de Centrale Verkiezingscommissie gingen iets meer dan 1 miljoen mensen naar de stembus (77,6% van de 1,35 miljoen kiesgerechtigden). Hamas won 44% van de stemmen, Fatah 41%. Fatah had geweld al afgezworen en de staat Israël erkend.
Vandaag is bovendien tweederde van de bevolking van Gaza jonger dan 24 jaar en was in 2006 ofwel niet oud genoeg om te stemmen ofwel nog niet eens geboren.
Wat betreft de stupide uitlating van Herzog.
Het was weliswaar geen coup, maar eind juli en begin augustus 2023 betoogden enkele duizenden mensen in Gaza om te protesteren tegen de chronische elektriciteitsonderbrekingen en de penibele levensomstandigheden. Het was niet de eerste keer dat Gazanen protesteerden sinds Hamas in 2007 de controle over het gebied overnam van de door Fatah geleide Palestijnse Autoriteit. Meest recente protesten waren in april 2015, januari 2017 en 2019.
De protesten hebben nooit tot grote veranderingen geleid. Ze werden onderdrukt door de veiligheidstroepen van Hamas, en om verandering tot stand te brengen hadden Hamas en Israël moeten samenwerken, want uiteindelijk bepaalt Israël, dat de drie grensovergangen van Gaza controleert, wanneer en hoeveel voedsel, brandstof, medicijnen en andere essentiële goederen Gaza binnenkomen.
Dat Hamas wapens en andere explosieven heeft kunnen aankopen, is voor een deel misschien ook te danken aan het beleid van Netanyahu. In 2019, kort voor de Covid blokkade, stuurde Bibi meesterspion Yossi Cohen naar Qatar om hen te “smeken om door te gaan met geld door te sluizen naar Hamas”.
Een fragment uit een Haaretz artikel van februari 2020:
“Mossad-chef Yossi Cohen bezocht Doha op 5 februari om ervoor te zorgen dat Qatar zijn beleid voortzet om financiële hulp te verlenen aan de door Hamas gecontroleerde Gazastrook.
Het bezoek kwam aan het licht in een interview dat voormalig minister van Defensie Avigdor Lieberman zaterdag gaf aan het Israëlische Channel 12 News, waarin hij zei dat premier Benjamin Netanyahu Cohen en het hoofd van het zuidelijke commando van het Israëlische leger, Herzl Halevi, had gestuurd om ‘de Qatarese kant te smeken om geld te blijven overmaken naar Hamas’.
“Zowel de Egyptenaren als de Qatari’s zijn boos op Hamas en zouden alle banden met Hamas verbreken. Plotseling verschijnt Netanyahu als een supporter van Hamas en zet Egypte en de Qatari’s onder druk om de financiële steun voort te zetten,” zei Lieberman, eraan toevoegend dat Netanyahu’s beleid neerkomt op “overgave aan terrorisme”.
Qatar wilde zijn betrekkingen met Israël verbeteren en daarom stoppen met het financieren van Hamas als een manier om het onder druk te zetten om te stoppen met zijn gewelddadige aanvallen op Israël. Maar Netanyahu zag dat anders. Een plotselinge stop in de steun van Qatar aan Hamas had kunnen leiden tot chaos en geweld in Gaza zelf.
Kortom, premier Netanyahu wilde een status quo en zeker geen coup, terwijl president Herzog vindt dat de Gazanen er gewoon een hadden moeten plegen.
https://www.haaretz.com/middle-east-news/2020-02-24/ty-article/.premium/netanyahu-israel-mossad-chief-doha-qatar-continue-hamas-gaza-money-transfer/0000017f-ded8-d856-a37f-ffd88a960000

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!