De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Waar Haddad vooruit gaat, verliest Lula in Brazilië

Waar Haddad vooruit gaat, verliest Lula in Brazilië

vrijdag 28 oktober 2022 15:43
Spread the love

 

Tijdens de Braziliaanse verkiezingen blijkt dat het centrum naar Bolsonaro toegaat en meer stemmen gaan naar het marxisme van Haddad in de rijkste staat van het land São Paulo. Toch zal São Paulo niet het verloop van de verkiezingen bepalen, maar eerder Minas Gerais.

Lula was reeds twee maal president van 2003-10 en is nu aan zijn derde termijn toe. Volgens de peilingen was dit lang het geval, maar op drie dagen voor de verkiezingen zijn huidig president Bolsonaro en kandidaat Lula op een technisch gelijkspel terecht gekomen volgens de peilingen. Het heeft er allemaal mee te maken hoe de centrão,  het centrum, haar stemmen verdeelt over Bolsonaro en Lula. Het is nu één maal duidelijk geworden volgens mijn analyse dat het centrum naar Bolsonaro gaat.

Toch is extreem-links nog sterk in bv staat São Paulo, waar Haddad (burgermeester van SP van 2012-16) bekend staat als orthodoxe Marxist en huidig kandidaat is voor het gouverneurschap. Hij is door zijn linksere positie interessant geworden bij extreem-linkse kiezers die normaal blanco zouden stemmen.

Haddad neemt het op tegen Tarcíso de Freitas (REPUBLICANOS), deze heeft echter al een aanslag tegen hem gehad, achter af bleek dit fake nieuws te zijn, zoals veel andere elementen in zijn campagne. En heeft hij bijna heel zijn voorsprong van 8% kwijt gespeelt en is er nu volgens de statistieken een technisch gelijkspel tussen de kandidaten.

Waar Lula verliest, wint Haddad. Het besluit is dat dat het centrum naar Bolsonaro gaat en de blanco-stemmers op extreem-links gemobiliseerd worden door de linksere positie van Haddad. Dat wil zeggen dat het misschien een fout was om Lula op ‘de derde weg’ te gaan positioneren, en hierdoor Boulos  (MTST, PSOL) af te wimpelen op extreem-links. Zal dit de fout worden van de PT? Trouwens Boulos heeft het gehaald in de eerste ronde voor het Congres. De PT heeft misschien te snel de jeugd afgeschreven.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!