De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vrolijk kerstfeest: de NAVO is een knoeiboel en de Russen doen het goed!

Vrolijk kerstfeest: de NAVO is een knoeiboel en de Russen doen het goed!

woensdag 20 december 2023 18:04
Spread the love

De Amerikaanse expert inzake defensie en security Stephen Bryen brengt in zijn online periodiek Weapons and Security een amusant-pijnlijk overzicht van de toestand van de NAVO. Daar heerst een enorm gebrek aan uitrusting en mankracht…

 

Groot-Brittannië staat op het punt zijn steun aan het zinkend schip van Zelenski’s Oekraïne te verdubbelen via een pact over de veiligheid op zee… Ondertussen vergroot Duitsland zijn steun aan Oekraïne, maar het heeft zelf een tekort aan wapenvoorraden… In de VS is een nieuw plan geopperd om Taiwan te versterken door verouderde wapens uit het Amerikaanse arsenaal te leveren – nieuwe zijn er haast niet.

 

Een recente analyse toonde aan dat bij een militair conflict tussen China en Taiwan de VS binnen de week hun voorraad precisiebommen en -raketten zouden hebben opgebruikt. Taiwan heeft ook voor twee miljard raketwapens gekocht van de VS, maar die kunnen maar niet worden geleverd. Drie jaar geleden besteld, niet leverbaar voor 2029. Voor munitie – granaten van 155 en 120 mm – is de levertijd nog langer.

 

Recruten te weinig

 

En dan is er het probleem van het tekort aan manschappen. Duitsland heeft er te weinig – duizenden vacatures geraken niet ingevuld – maar het is moeilijk recruten te vinden. Het land overweegt herinvoering van de dienstplicht. Maar de huidige regeringscoalitie heeft al heel weinig steun bij de bevolking, zodat dergelijke plannen op tafel leggen politieke suïcide zou zijn.

 

Ondertussen doet Duitsland wel heel stoer, met zijn plan om een hele brigade te stationeren in Litouwen. Maar defensieminister Pistorius geeft zelf toe dat Duitsland geen leger heeft dat in staat is het land te verdedigen tegen een ernstige aanval.

 

Tekort aan manschappen ook in Groot-Brittannië, terwijl er nog besparingen op de personeelskosten moeten worden uitgevoerd. Het leger is vandaag kleiner dan ten tijde van de Amerikaanse Revolutie! En verder dezelfde litanie: verouderde wapens, tekort aan munitie… De Britten waren haantje-vooruit in het aanwakkeren van de oorlog in Oekraïne, en hebben veel van hun hightechmateriaal daar geleverd. Nu moeten ze zich beperken tot “intelligence” en suggesties voor militaire planning.

 

Het Franse leger heeft ook materiaal geleverd aan Oekraïne, maar dat is niet iets om enthousiast over te zijn. Het infanterievoertuig AMX-10C RC bleek een rijdende doodskist te zijn, net zoals de Duitse Leopardtanks.

 

Ook de VS zitten met recruteringsproblemen. Het enthousiasme voor het leger is af te lezen uit een recruteringscursus met 2866 plaatsen, waar maar 1336 recruten uit voortkwamen. De recrutering ligt  10.000 tot 15.000 manschappen onder de doelstelling.

 

Daar komt bij dat veel NAVO-manschappen geen praktijkervaring hebben. Maar het vennootschap stuurt wel adviseurs naar Oekraïne. Daar vechten, zoals bekend, heel wat onervaren en slecht opgeleide soldaten, die dan ook snel sneuvelen. Het land heeft ook een enorm recruteringsprobleem. Veel jonge mannen hebben betaald om naar het buitenland te ontsnappen, en nu plukt de overheid mannen van de straat om ze gedwongen het leger in te sturen, wat de regering niet sympathieker maakt.

 

Het krakkemikkige strategische denken van Joe Biden

 

De regering-Biden beweert dat het nodig is Rusland te verslaan om Europa te beschermen tegen een toekomstige Russische aanval. Het tegenargument is, zegt Stephen Bryen, dat voortgezette steun aan Oekraïne ertoe kan leiden dat de oorlog zich uitbreidt tot Europa.

 

Volgens meerdere bronnen heeft Rusland de bovenhand gehaald in Oekraïne en is het nu bezig met een beperkt offensief om de Donbas veilig te stellen. De ambitie van de NAVO om Oekraïne binnen te halen acht Bryen een stap te ver, Rusland heeft dat NAVO-expansionisme niet geaccepteerd. Als Oekraïne bezwijkt, wordt dat een nederlaag voor de NAVO, de eerste sinds haar oprichting in 1949.

 

https://weapons.substack.com/p/nato-is-a-mess-and-the-russians-are?utm_source=post-email-title&publication_id=1159397&post_id=139931558&utm_campaign=email-post-title&isFreemail=true&r=13ntnd&utm_medium=email

 

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!