De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Verkiezingen 2019

Verkiezingen 2019

woensdag 10 april 2019 12:50
Spread the love

Er staan weer verkiezingen voor de deur. Hoog tijd om in actie te komen!

Iets nieuws? Graag !

A bold idea to replace politicians | César Hidalgo

Een idee om van te dromen: een wereld zonder politici, vervangen door algoritmes. Wauw. Gedaan met mensen tegen elkaar op te zetten. Gedaan met die dagelijkse zever in pakskes van een bende ruziemakende kleine kinders.

En toch. Je moet het maar doen. Het is een zeer ondankbare job geworden waar je elk moment moet klaar staan om een lading bagger over je te verwelkomen. Olifantenhuid is dan wel het minste wat je nodig hebt.

Er zit veel sleet op het systeem en het zou best een update kunnen gebruiken. Misschien is wat deze César voorstelt nog zo gek niet.

Noodzakelijk kwaad

Maar intussen moeten we voort met het systeem zoals het is en dus straks ook weer naar de stembus. Ons privilege om de zoveel jaar. Voor velen is dat hoogstens een noodzakelijk kwaad, dat weinig energie en aandacht verdient. Bent u daarbij, dan zou ik suggereren – bij wijze van uitzondering dan maar – deze keer toch wat meer tijd er in te steken. Mocht het nog niet opgevallen zijn: deze verkiezingen zijn belangrijker dan ooit.

Belangrijker dan ooit.

De legislatuur die nu aan de zet komt, zal een derde tot de helft van de tijd in beslag nemen, die ons volgens het IPCC nog rest, om een onomkeerbare catastrofe tegen te gaan. Elf jaar welbepaald (al is dat eerder een arbitraire schatting). Of dat nu waar is of niet: het gaat wel degelijk over een groot deel van die periode.

Mocht u niet geloven wat het IPCC beweert, dan is dat uw goed recht. Maar dan zou ik toch aanraden goed na te denken. Indien ‘zij’ ongelijk hebben en u gelijk, dan is er niks verloren en eindigen we hooguit met een wereld die er beter uit ziet dan nu. Indien u echter ongelijk hebt en u slaagt erin klimaatmaatregelen tegen te houden, dan wordt de planeet wellicht onbewoonbaar, kan u de gevolgen niet meer ongedaan maken. De ruimte om u te vergissen, zou er wel eens niet kunnen zijn.

Indien u zich echt goed informeerde en u blijft bij uw standpunt: ok. Indien u echter enkel uw geliefde partij napraat, zonder meer, wil u dan voor één keer het beste uit uzelf halen en u echt informeren(1), zoals het nu wenselijk is? Aub? Een kleine inspanning als u weet wat er zou kunnen van af hangen: de bol waarop u en uw nageslacht graag zouden kunnen verder leven, maar dan zonder nachtmerries in SF-stijl.

Better safe than sorry !

Actie!

Aan iedereen: doe eens wat meer dan anders, dat hoeft niet zo veel te zijn. Maar steek u niet weg. Kom uit voor uw mening. Hang affiches op. Whatever !

Over affiches gesproken… Ik heb er een aantal gemaakt, die aanpasbaar zijn, laat ons zeggen. Uiteraard weerspiegelen de default versies mijn visie, mijn politieke keuze. Maar alles is (ook apart) beschikbaar voor wie gemotiveerd is om eigen versies te maken met eigen slogans en opschriften, en u mag er vrij gebruik van maken. U vindt alles terug op: https://www.casier-stefaan.be/verkiezingen. Het is een hele simpele rudimentaire webpagina, puur functioneel, zonder chi-chi. Normaal is daar in 1-2-3 een nieuwe affiche gemaakt.

Enjoy !

 

 (1) Nic Balthazar’s Klimaatbetoog al gezien? Zeker een goed begin!

 

take down
the paywall
steun ons nu!