De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Veel rebellie tegen Rusland, weinig verzet

Veel rebellie tegen Rusland, weinig verzet

vrijdag 29 maart 2024 16:37
Spread the love

Rusland was lang een trouwe bondgenoot. Hoe is het zo ver kunnen komen. Weerstand en rebellie, maar weinig verzet. Hoe kan een aanslag de publieke opinie in Rusland kneden terwijl de piek in aanslagen in 2004 was. Plots staat de wereld in een nieuwe narratieve, dit perspectief gaat volgens Europa richting Centraal-Azië, maar volgens de Russische leider richting Oekraïne.

De waarheid ligt ergens in het midden. Waar vroeger Oekraïne het laatste land van Europa was voor de toelevering van grondstoffen is dit nu steeds meer Centraal-Azië. Er vertrekken nog elke dag vrachtwagens vanuit Brussel naar Alma Ata in Kazachstan. Wat zoeken de Europeanen daar, waarom blijft deze regio zo trouw aan Rusland.

Toch zien we de Russische invloed in die landen steeds minderen en gaan Europa en China steeds meer op zoek gaan naar de nieuwe hoogtechnologische grondstoffen in deze landen. Komt er een nieuwe ‘scramble’. Deze aanslag zegt eigenlijk dat er oppositie is bij de trouwste bondgenoot van Rusland in de regio. Tadzjikistan lid van de Russische NATO zit nog diep in de invloedsfeer van Rusland, anderzijds heeft de troepenmacht in Afganistan veel ruimte gekregen in dat land.

Voor China is dit minder interessant. ‘De Zijde Route’ ligt vlak bij Tadzjikistan, Andijan, is niet zo ver van dat land. Hoe is het mogelijk dat de zenuwader van China nog door zo’n politieke instabiele regio verloopt. Geen probleem, ‘de Zijde Route’ is ter land ter zee en in de lucht.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!