De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vechten tegen spoken,…en winnen!

Vechten tegen spoken,…en winnen!

maandag 14 januari 2013 21:44
Spread the love

“Bart de Wever vaardigt een samenscholingsverbod uit in Borgerhout.”

De Standaard pakte uit met een artikel waarin beschreven staat hoe ex-leden van Sharia4Belgium in Antwerpen per sms opriepen om te protesteren tegen een Franse strip over de profeet Mohammed. Het stadsbestuur houdt het in haar officiële persbericht op een schimmige verwijzing naar sociale media zoals facebook.

DeWereldMorgen.be

Verontruste leden van organisaties die in Borgerhout op het terrein actief zijn belden hun hele netwerk rond. Niemand had gehoord van die beruchte sms, laat staan hem gezien. Ook op facebook werd niets gevonden. Het stadsbestuur, de media en de politiediensten hadden dus berichten ontvangen waarin Moslims opgeroepen werden om te gaan betogen aan de Roma. De enigen die niet op de hoogte waren van die oproepen waren blijkbaar de Moslims zelf.

Op een minder helder moment zou ik kunnen aannemen dat het hier gaat om een totaal mislukte communicatiestrategie. Je zou naïef kunnen zijn en denken dat de sms’en of facebookberichten te weinig gedeeld en dus niet verspreid werden. Hiervoor zou je natuurlijk aan een realiteit voorbij gaan waarin een foute oproep voor een verjaardagsfeestje duizenden mensen naar de voordeur van een verbouwereerd meisje drijft. Relschoppers ruziezoekers en amokmakers zijn trouwens behoorlijk gemakkelijk te overtuigen om hun (bedekte) gezicht te laten zien op een manifestatie, of dat nu een betoging is tegen een strip over de profeet Mohammed of één tegen de prijs van krulsla.

Nee, ik denk dat het logischer is om aan te nemen dat er eigenlijk niet echt een oproep is geweest om te betogen en dat het maximaal gaat over geruchten van sms’en en facebookberichten. Er was geen manifestatie gepland en er ging er ook geen komen, maar zelfs tegen verzonnen manifestaties moet met harde hand opgetreden worden.

Even iets totaal anders.

Alex Jones is de man die op de Amerikaanse TV aan Piers Morgan, op zijn geheel eigen wijze, zijn mening gaf over het wapendebat. U kan het verontrustende filmpje hier herbekijken.

De publieke opinie is (volkomen terecht) van mening dat deze persoon, zelfs naar Amerikaanse standaarden, een onaangename aanvaring met een molenwiek heeft gehad. Dit neemt niet weg dat hij een enorm platform krijgt aangeboden om zijn onzin te verkopen. Hier heb je enkele van zijn pareltjes.

15 juni 2008: “De dollar zal 90% devalueren in 2 jaar tijd”

26 februari 2009: “er komt een nieuwe (geënsceneerde) terreuraanval tegen het einde van 2009”

28 februari 2010: “Binnen de 16 maanden zullen de overheden van minstens 15 Europese landen vallen.”

Uiteraard komen zijn voorspellingen nooit uit en daar is volgens hemzelf een goede reden voor. Het simpele feit dat hij ze gemaakt heeft, zorgt ervoor dat slechteriken zich gedeisd houden. Vanwege de volledige Europese bevolking wil ik hem alvast bedanken, dan.

Een simpele vraag die ik wil stellen is: “Waarom doen beschouwen we die redenering als geschift wanneer Alex Jones ze gebruikt, maar applaudisseren we wanneer Bart de Wever ze verkondigt op onze nationale televisie.”

In beide gevallen gaat het om theorieën die in het beste geval gebaseerd zijn op vage geruchten, al staan die van Alex Jones uiteraard een pak verder van de realiteit dan die van het hoofd van de Antwerpse politie.

In beide gevalle is er geen enkele duidelijke aanwijzing dat er iets gaat gebeuren, wordt er een actie ondernomen en wordt uiteindelijk het feit dat er niets gebeurd is toegeschreven aan die actie, dat is toch absurd?

Het doet denken aan die oude, flauwe mop:

Een man loopt in Antwerpen over straat en ziet een andere man een wit poeder over de vloer strooien. “Wat bent u aan het doen, meneer?” vraagt hij. “Dat is poeder tegen de olifanten.” antwoordt de man. “Hoe, maar er zijn hier toch helemaal geen olifanten?” vraagt de eerste, waarop hij het antwoord krijgt: “Goei poeder, hé!”

Het gaat hier dus om niet meer of niet minder dan wat spierballengerol en gemakkelijk scoren bij de publieke opinie. Waar het niet om gaat is het oplossen van echte problemen van echte mensen.

Er zijn al theorieën dat het zou gaan om een georchestreerde poging van Bart de Wever om het beleid in Borgerhout (dat met Groen, PVDA en sp.a behoorlijk links is) te ontwrichten. Dat hij opzettelijk onrust wil creëren in een district waar de meerderheid een inclusief een vreedzaam beleid wil voeren, om dan zichzelf op de borst te kunnen kloppen om te zeggen: “Zie je wel dat die linkse zever niet werkt?”, maar daar geloof ik niet in. Alex Jones wel.

Een man loopt in Borgerhout over straat en ziet de burgemeester van Antwerpen met een politiemacht staan. “Wat bent u aan het doen, meneer de burgemeester?” Vraagt de man? “Dat is een samenscholingsverbod tegen de betogingen van de Moslims.” antwoordt de burgemeester. “Hoe, maar er zijn hier toch geen betogingen van Moslims?” vraagt de man, waarop hij het antwoord krijgt: “Goei samenscholingsverbod, hé!”

take down
the paywall
steun ons nu!