De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Vakbondsleider Huber Ballesteros is vrij!

Vakbondsleider Huber Ballesteros is vrij!

dinsdag 31 januari 2017 11:51
Spread the love
 

Huber Ballesteros is vrij. De Colombiaanse vakbondsleider kan na drie lange jaren eindelijk zijn werk in volledige vrijheid verderzetten. Zijn invrijheidstelling is een grote overwinning voor het Colombiaanse volk en de talrijke wereldwijde middenveldorganisaties die hem altijd zijn blijven steunen.

Huber Ballesteros, ondervoorzitter van de vakbondsfederatie FENSUAGRO, zat al meer dan drie jaar opgesloten in de gevangenis van Bogotá, Colombia. Zijn opsluiting kwam er nadat hij op 25 augustus 2013 aangehouden werd op beschuldiging van rebellie en financiering van terrorisme.

Op het moment van zijn aanhouding nam de sociale leider deel aan de onderhandelingscommissie van de Nationale Volks- en Boerenstaking, de belangrijkste staking van de voorbije 30 jaar in Colombia. Hij probeerde een dialoog op gang te brengen tussen de boeren en de nationale overheid.

Dat een vakbondsleider zo maar in de cel kan belanden omdat hij zou aansturen op ‘rebellie’, terwijl die eigenlijk opkomt voor de rechten van de Colombianen, deed heel wat wenkbrauwen fronsen. De aanklacht toonde hoe moeilijk het is om te strijden voor sociale rechtvaardigheid in het Latijns-Amerikaanse land.

Acties & campagnes

De verontwaardiging zorgde voor tal van campagnes die om zijn vrijlating vroegen, niet alleen in Colombia, maar wereldwijd. Meteen na zijn opsluiting schoten tal van middenveldorganisaties, waaronder ook FOS, in actie en niet veel later werden er over de hele wereld duizenden handtekeningen ingezameld voor zijn invrijheidstelling.

Ook in België liet de strijd van de Colombiaanse vakbondsleider weinigen onberoerd. In 2014 ontving hij de mensenrechten prijs van Stop the Killings en de Belgische vakbond ABVV klaagde zijn opsluiting luidkeels aan. De Algemene Centrale Waasland-Antwerpen organiseerde samen met FOS verschillende solidariteitsacties en campagnes en bezocht Huber Ballesteros zelfs in de gevangenis.

Er is heel wat energie en internationale solidariteit gekropen in de campagnes voor Huber en nu en dan flakkerde de hoop op vrijlating weer op. Dat was ook begin vorig jaar het geval. Maar de hoorzitting die zich over de mogelijke invrijheidstelling van Huber boog, liep op een sisser af.

De vrijlating komt dus onverwacht, maar wordt wereldwijd met veel gejuich onthaald. De invrijheidstelling van de sociale activist is dan ook een overwinning voor het Colombiaanse volk en de Colombiaanse vakbonden, maar ook voor de talrijke organisaties die hem altijd zijn blijven steunen.

Vakbondsleider

Huber Ballesteros is sinds 1994 een verkozen lid van het nationaal uitvoerend bestuur van de grootste vakbondsfederatie van Colombia, de Central Unitaria de Trabajo (CUT). Hij maakte ook naam als vice-voorzitter van FENSUAGRO. Dat is een Colombiaanse landbouwarbeiders- en boerenvakbond en sedert lang een partner van AC Antwerpen-Waasland en FOS. Huber Ballesteros is ook Nationaal leider en ideoloog van de Marcha Patriotica, een beweging van meer dan 2000 politiek-sociale organisaties die ijveren voor vrede en sociale rechtvaardigheid.

Huber Ballesteros is iemand die leeft voor de sociale strijd. Zijn opsluiting zette dan ook druk op zijn werkzaamheden. Desondanks werd al meteen duidelijk dat hij vanuit de gevangenis de strijd verder zou zetten en in 2015 sprak hij vanuit de gevangenis tal van activisten toe tijdens het vakbondscongres van FENSUAGRO.

Nu hij vrij is zal hij zich echter weer volledig kunnen toeleggen op de sociale strijd. Iets waarbij FOS, ABVV en AC hem zullen blijven steunen!

Auteur: Dries Merre

take down
the paywall
steun ons nu!