De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Une petite pensée pou Ayiti

Une petite pensée pou Ayiti

vrijdag 20 oktober 2023 14:07
Spread the love

Op 2 oktober werd er in de VN-veiligheidsraad onderleiding van Brazilië beslist dat er een VN-stabilisatie missie naar Port-au-Prince zou gaan. Bestaande uit Keniaanse politie eenheden, ze moeten het land begeleiden naar veiligheid en een nieuwe verkiezing. Normaal moeten ze voor januari toekomen.

De eerste beslissing van het Braziliaanse voorzitterschap in de VN-veiligheidsraad was om een stabilisatie missie te sturen naar Ayiti. De missie die enkele maanden terug was geanuleerd is nu gewoon aanvaard geweest door de veiligheidsraad met onthoudingen van China en Rusland. Er komt veel kritiek op de beslissing omdat de Keniaanse politie agenten niet aangepast zijn aan het werk in Ayiti.

Brazilië was van 2004 tot ’18 leider van de VN-stabilisatie missie en heeft er niet veel van gebakken, het was één van de modelprojecten van Lula en zijn arbeiderspartij om een zitje in de VN-veiligheidsraad te bemachtigen. Toch werd er te veel geweld gebruikt en het ziet er niet naar uit dat met de Kenianen het beter zal gaan.

Het probleem in Ayiti was echt het problematische geweld. Gangleiders werden afgeschoten zonder eerlijk proces. De problemen van het bendegeweld zijn niet nieuw en voor zover ik weet zijn de Kenianen hier niet opgetraind.

Zijn er andere mogelijkheden dat is de vraag. Ik zou pleiten voor een merge van de privé-beveiligingsdiensten en wat overblijft van de haïtiaanse politie met nieuwe recruten.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!