De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

U zei: een drijvende pier voor noodhulp?

donderdag 23 mei 2024 20:38
Spread the love

In het radioprogamma “Fault Lines” van donderdag 23/05 op Radio Sputnik zat er een 25 minuten durend gesprek met Leila Hatoum waarin enkele hallucinante passages voorkwamen.

Leila Hatoum is een journaliste, economiste en geopolitiek analyst in Libanon. Zij is ook hoofdredacteur van de website “Mena uncensored

Beluister zeker de passages aangaande de voedselhulp en de Amerikaanse pier in Gaza (van ong. 48min30 tot 54min00).

De video is te bekijken op Rumble.com en op de Fault Lineshomepage.
Audio kan je hier beluisteren en kan als podcast hier gedownload worden.

Het gesprek loopt van 34min45sec tot 1u00min30sec (tijden zijn genoteerd op basis van de video op Rumble).

Resumé…
35min00sec: Wat betekent het dat het ICC zich engageert en dat Europese staten opkomen voor een Palestijnse staat?
– positief omdat voor het eerst na 75 jaar Israëli’s niet meer straffeloos vrijuit gaan.
– het ICC-arrestatiebevel zit echter vol gaten…
– het plaatst bezetter en onderdrukte op gelijke voet, wat volgens het internationaal recht fundamenteel fout is.
– het ICC ijvert voor de vrijlating van de Israëlische gijzelaars. De 8000+ Palestijnen die de voorbije 8 maand gekidnapt zijn en in Israëlische gevangenissen zitten, worden over het hoofd gezien.
– door de vele gaten en fouten is het voor de Palestijnen gemakkelijk om enerzijds het arrestatiebevel onderuit te halen en het bezorgt hen anderzijds ongewild ook extra juridische munitie om later verder te procederen.

40min35sec: Wat betekent het als derde landen de Palestijnse staat erkennen?
– 149 landen in de UNGA erkennen Palestina reeds als staat.
– Die enkele Europese landen handelen onder politieke druk van andere landen.
– zij proberen op een slinkse manier het voortbestaan van Israël veilig te stellen.
– de tweestatenoplossing is thans om verscheidene redenen onmogelijk geworden.
– de Europese landen proberen het Palestijnse volk te paaien met een compromis en aldus het verzet buiten spel te zetten.
– adder onder het gras in dit verhaal zijn de Palestijnen in de diaspora, die recht hebben op terugkeer. Volgens het internationaal recht mogen ook zij beroep doen op gewapende strijd om hun rechten te doen gelden…

46min30sec: israel wil geen tweestatenoplossing, wil ook geen éénstaatoplossing. Wat is dan wel de oplossing?
– één staat met gelijke rechten voor iedereen. Misdadigers moeten berecht worden.

48min30sec: Hoe zit het met de humanitaire crisis?
– Israël laat thans met mondjesmaat voedselhulp toe, die verplicht moet afgeleverd worden op één locatie, genaamd de Koeweit-Rotonde. Israël bombardeert en beschiet dat plein voortdurend met drones en sluipschutters.

50min15sec: hoe staat het met de vlottende pier?
– de eerste reeks vrachtwagens die via die pier binnenkwamen waren gevuld met wapens, militair materiaal, spionagemateriaal en radars. De bedoeling is ter plaatse een militaire basis op te zetten.
– een tweede konvooi met “hulp en voedsel” was exclusief bestemd voor de Amerikaanse en Israëlische soldaten ter plaatse. Palestijnen die die trucks probeerden te benaderen werden beschoten.
– een derde konvooi bevatte enkele vrachtwagens met voedselhulp voor de Palestijnen, voornamelijk bedoeld om enkele propaganda-fotoshoots te kunnen maken.
Via de pier komen slechts een tiental trucks per dag Gaza binnen. Gaza heeft nood aan 500 trucks per dag om te overleven.
De bedoeling van de pier is gehuld in geheimzinnigheid. Er is een veiligheidsperimeter van 3 bij 8 kilometer ingesteld rond die pier. Deze zone is zwaar bewaakt door het Amerikaanse en Israëlische leger.

54min00sec: Wat met hulp via Egypte en wat met de Palestijnse authoriteit, eenmaal dit allemaal voorbij zal zijn?
– Israel heeft de zuidelijke grensovergangen afgesneden en medische hulp wordt systematisch tegengehouden.
– op de Westbank zijn de meest bloedige pogroms ooit aan de gang. Bedoeling is de Palestijnen te provoceren tot een opstand om uiteindelijk nog gewelddadiger te kunnen terugslaan.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!