De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Trump op bussines/diplomatieke reis in het buitenland (schrappen wat niet past)

Trump op bussines/diplomatieke reis in het buitenland (schrappen wat niet past)

dinsdag 23 mei 2017 12:32
Spread the love

Donald Trump is momenteel bezig met zijn eerste buitenlands staatsbezoek als president en maakt het zich daarbij niet bepaald gemakkelijk. Terwijl Obama  voor zijn eerste buitenlandse reis naar Canada ging (een vrij neutraal land in geo-politieke termen) ging Trump naar Saudi-Arabië (een land dat absoluut niet neutraal is in geo-politieke termen). Ondertussen is Trump al aangekomen in Israël en wordt hij onder meer woensdag verwacht in Brussel voor een NAVO-top.

De eerst dag van zijn buitenlandse missie is alvast niet onopgemerkt voorbijgegaan: hij tekende er een wapen-deal met Saudi-Arabië ter waarde van 110 miljard euro.  Deze wapendeal komt voor beide partijen goed uit. Enerzijds kan Trump zijn verkiezingsbelofte inwilligen dat hij jobs terug naar Amerika zal brengen, anderzijds wilt Saudi-Arabië zich profileren als regionale heerschappij in het Midden-Oosten tegenover Turkije en Iran.

Terwijl de reis meer weghad van een businesstrip dan een diplomatieke reis haalde Trump toch een vrij ideologische speech naar boven die opvallend veel gelijkenissen vertoonde met die van George Bush na 9/11. Hij had het over de aloude strijd tussen goed en kwaad. ‘De strijd tussen barbaarse criminelen en deftige mensen’. Samen met de koning wilde hij de coalitie die strijdt tegen het extremisme versterken. Hij had het hierbij niet enkel over IS, maar ook over Iran. Het is echter zeer moeilijk om deze twee aan elkaar te linken: IS is soenitisch en Iran sjiitisch. Iran is ook een economische macht die net verkiezingen achter de rug heeft en zich langzaam probeert te integreren in de wereldeconomie. Tom Sauer, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, roept de Europese bedrijven zelf op om te investeren in Iran, gezien de vrij stabiele situatie die er momenteel heerst. Trump lijkt echter het tegenovergestelde te beweren. Hij diaboliseert Iran en geeft Saudi-Arabië een vrijgeleide om te doen wat ze willen. Trump heeft al aangegeven geen politie-agent van de wereld te willen spelen.

Ondertussen hekelen verschillende opiniemakers het feit dat er niet gesproken werd over de mensenrechten in Saudi-Arabië. Bovendien komt deze deal er wanneer het land nog steeds verwikkeld is in de burgeroorlog in Jemen. Een burgeroorlog die enkele maanden geleden nog door de VN als humanitaire ramp beschouwd werd. 

Komende woensdag maakt Trump zijn opwachting in Brussel voor een NAVO-top.  Een figuur als Trump creëert zeer veel ongenoegen en angst onder verschillende groepen van mensen. Als men kijkt naar het toesprakenblad voor komende woensdag lijkt de voorspeling van de Sloveense filosoof Slavoj Zizek dat Trump een nieuw elan aan links zou geven wel te kloppen. Hij citeerde hierbij vrij uit een gedicht van Hölderlin: “Only where there is danger the saving force is also rising.” Feministen, mensen zonder papieren, klimaatorganisaties, werknemersorganisaties, enzoverder. Allemaal strijden zij tegen wat zij noemen het ‘trumpisme’. Hopelijk wordt hun stem ook gehoord en kan er met alle mogelijke diplomatieke middelen een stop gezet worden aan deze destructieve politiek. Voor ons Belgen is komende woensdag de uitgelezen kans om dit te doen. Afspraak om 17 uur aan Brussel Noord!

https://www.trumpnotwelcome.be/

take down
the paywall
steun ons nu!