De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Tracker

Tracker

maandag 7 januari 2013 21:21
Spread the love

Arjan Van Diemen is een getraumatiseerde veteraan uit de Boerenoorlog in Zuid-Afrika wiens vrouw en kinderen door de Britten werden vermoord.  Verlangend naar een nieuw doel in zijn leven zoekt hij zijn heil in Nieuw-Zeeland. Hij is een crack op het gebied van spoorzoeken. Die kennis kan goed van pas komen wanneer hij op een dag wordt ingehuurd om een matroos met Maoriroots op te sporen die een moord heeft begaan op een Brits soldaat na een robbertje vechten.

Samen met een groepje soldaten en een andere spoorzoeker vertrekt hij op missie om de dader te vatten. Als opgejaagd wild zitten ze hem op de hielen. Hij komt hem op het spoor en is vastberaden hem uit te leveren aan de Britten. Maar wanneer de waarheid over diens onschuld aan het licht komt ontstaat er een vriendschapsband tussen beiden. Er ontspinnen zich vele gesprekken over het gemeenschappelijk lot dat hen verbindt: hun beider familie is uitgemoord door de Britten. Samen bedenken ze een plan om hem levend weg te krijgen.

De film heeft twee klasse-acteurs in zijn rangen. Ray Winstone in een coole vertolking als bounty hunter Arjan en Temuera Morrisson(die we nog kennen als de onvergetelijke Jack the Muzz uit Once were Warriors) als de onfortuinlijke matroos. Het majestueuze landschap doet je soms wegdromen. Toch wist deze film uit 2011 niet echt te overtuigen. Het is een bij wijlen pseudo-diepzinnige parabel over trouw blijven aan je roots en lotsverbondenheid. Hier en daar werkt de relativerende humor van beiden wel op de lachspieren en krijgt het geheel een ironische toets.

take down
the paywall
steun ons nu!