De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Toegankelijkheid Antwerpse musea

Toegankelijkheid Antwerpse musea

woensdag 5 oktober 2022 23:20
Spread the love

Lap, het is weer zover. Ik kom nog eens buiten en ik heb prijs.

Het gaat vaak moeilijk. Soms moet je goed nadenken voor je actie onderneemt als je je gehinderd weet door je lichamelijke beperking. Ik verklaar me nader.

Deze namiddag was ik met een goede vriendin op stap in Antwerpen, ik op mijn scootmobiel, zij te voet. We waren een verkennende wandeling aan het maken in het Sint-Andrieskwartier van Antwerpen, want de Parochie van Miserie, dat kende ze dat nog niet.

En plots stonden we op de wereldberoemde Vrijdagmarkt en meer bepaald voor de deur van het nog werelberoemdere Plantinmuseum.

We stonden een beetje in het rondte te draaien, zo van: “Gaan we binnen? Okay, even kijken, maar niet lang want het is al wat later in de namiddag en voor een bezoek aan het volledige museum hebben we meer tijd nodig. Laten we het beschouwen als een voorbereidend bezoekje voor een volgende keer”. Waarom niet, we zijn hier nu toch.

In de onthaalruimte kregen we een voorproefje van wat er verder te verwachten valt, het echte werk. We konden genieten van mooie en leuke artefacten, de openingsuren, de eventuele voordelige toegangsmomenten en ja hoor, elke eerste dinsdag van de maand, als je in Groot-Antwerpen woont en je hebt een rode A-kaart, mag je gratis. Of heb je een handicap en een (noodzakelijke?) begeleider bij, dan mag de begeleider altijd gratis binnen. De persoon met een beperking moet wel betalen. Je kan de inkomprijs, die niet zo hoog is, natuurlijk ook in 2 delen en ieder de helft betalen. (Voor hen die het interesseert, noteer in je agenda.)

Tenminste, als je begeleider daar mee akkoord gaat. Ik wilde ooit, met een (ex-)vriend op die manier samen de trein pakken, maar dat pakte niet. Hij zei: “Als ik zelf betaal met de kortingkaart, dan is het goedkoper voor mij.” Maar dat verhaal is een andere queeste.

Ik begaf me met de nodige info richting uitgang toen ik een koude douche ver me heen kreeg.

“U mag met de scootmobiel niet verder dan het onthaal. De rest van het museum mag/kan u niet bezoeken, zei de man van het onthaal. Hier schrok ik wel even van.

”Ik begrijp het, zei ik, maar ik ga niet akkoord.”

De onthaalbediende bleef rustig en kon enkel bevestigend knikken.

“Ik begrijp dat het te maken heeft met het vermijden opdat er iemand schade zou toebrengen aan het museum … maar tegelijkertijd ontzegt u de toegang aan mensen die interesse hebben in iets wat hier te bezichtigen is? Dat is toch een vorm van discriminatie?”

Ik heb zijn woorden niet verstaan want ik ben ook nog eens hardhorig, maar door zijn knikken zag ik wel dat hij het begreep.

“We zijn net in de Sint-Andrieskerk geweest en daar staat een rolstoel ter beschikking, zei ik, heeft u dat hier niet?”

Hij moest bevestigend met zijn hoofd schudden. “Nee, dat hebben we niet.”

Ik: “Het is misschien een goed idee om dit probleem bij de volgende vergadering op de agenda te zetten: een rolstoel beschikbaar stellen voor personen met een scootmobiel en die kan door iedere bezoeker gebruikt worden die er behoefte aan heeft.”

Niet met een vraagteken maar als een idee dat de nodige aandacht verdient.

Ik besef absoluut dat het een heel pushy stelling is, maar het zijn niet deze woorden die ik heb gebruikt.

Ik heb wel gezegd:

“Je moet dat niet aan mij bevestigen maar ook echt op de vergadering brengen.”

Ik zag dat hij het gesprek minder leuk begon te vinden.

“En het is ook zo, zei ik, dat bewoners van Antwerpen met een handicap, evengoed belastingen betalen en toch kunnen/mogen we niet binnen.”

Ontdaan, eerder geshockeerd, stonden we even later weer op de Vrijdagmarkt en dronken we in de Costa nog een frisse Tripel van Westmalle.

Herman

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!